Pula Film Festival u znaku ženskih filmskih snaga

Ovogodišnji, 63. Pula Film Festival održavati će se od 9. do 16.7.2016.

Uvođenjem svih vrsta dugometražnih filmova i manjinskih koprodukcija ojačala se mogućnost selekcije filmova pa je tako na ovogodišnjem natječaju za Hrvatski program bilo prijavljeno rekordnih 105 filmova. Odabrani naslovi programa hrvatskog filma su Generacija '68 Nenada Puhovskog, Ministarstvo ljubavi Pava Marinkovića, Narodni heroj Ljijan Vidić Ivana Gorana Viteza, Pomutnje Lane Kosovac, S one strane Zrinka Ogreste, Sve najbolje Snježane Tribuson i Trampolin Katarine Zrinke Matijević. Tu su još i dva filma izvan konkurencije, Modri kavez Brune Bajić i Život je truba Antonia Nuića te naslovi manjinskih koprodukcija i posebne projekcije.

Ministarstvo ljubavi redatelja Pava Marinkovića

Kroz selekciju u međunarodnom programu Festival ostaje jedan od rijetkih festivala koji traži filmove "bez distributera". Tako je odabrano i 16 dugometražnih međunarodnih filmova. Festivalska godina u znaku je ženskih filmskih snaga – izrazito veliki broj selektiranih filmova režirale su žene, retrospektiva je posvećena svjetskoj redateljici Márti Mészáros s kojom će biti održan i okrugli stol na temu Žene u europskom i hrvatskom filmu u sklopu Pula PROfessional programa.
Márta Mészáros, jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica, autorica čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo, prva je žena koja je režirala jedan mađarski film te prva žena dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu.

redateljica Márta Mészáros

Pored aktualnih hrvatskih i međunarodnih filmskih naslova na ovogodišnjem festivalu moći će se pogledati i najbolji filmovi iz recentne hrvatske povijesti. Iako je trebalo biti odabrano pet filmova, članovi struke došli su do njih sedam (zbog jednakog broja bodova). Tih sedam veličanstvenih čini program ovogodišnje pulske Kinoteke: Što je Iva snimila 21. listopada 2003.? Tomislava Radića (Velika zlatna arena i 3 Zlatne arene), Nebo sateliti Lukasa Nola (4 Zlatne arene), Crnci Gorana Devića i Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene), Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena), Kosac Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene), Metastaze Branka Schmidta (Velika zlatna arena i 2 Zlatne arene) i Zvizdan Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena).

Pula Film Festival

Posebni začin ovogodišnjeg programa je prikazivanje nove hrvatske serije Novine Dalibora Matanića. U sklopu Festivala prikazat će se prva dva nastavka, koja će moći pogledati svi posjetitelji.

Za više informacija o festivalu posjetite službene stranice.

TV raspored

31.03.2018.