Predstavljen program 14. ZFF-a

14. Zagreb Film Festival održavat će se u Zagrebu od 12.11. do 20.11. u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 – Novoj akademijskoj sceni te u Goethe-Institutu.
Zagrebačko otvaranje Festivala po prvi put moći će se virtualno pratiti i u Rijeci, putem live streaminga u Art-kinu Croatia, organiziranog u okviru programa ZFF Putuje. 

Ove godine je konkurencija dugometražnih igranih filmova tematski i žanrovski najraznovrsnija dosad, uključuje komedije, drame ali i dosad najveći broj trilera. 

Čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord u natjecateljskom programu. Uz Hanu Jušić Ne gledaj mi u pijat i Katarinu Zrinku Matijević Trampolin, tu je i izraelska autorica Maysaloun Hamoud, gošća 14. ZFF-a koja će u Zagrebu predstaviti izraelsko-francuski film Dva svijeta te gruzijska autorica Rusudan Glurjidze s autobiografskom dramom Kuća drugih

Trampolin redateljice Katarine Zrinke Matijević

Biografski film Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija redatelja Juhoa Kuosmanena otvorit će Festival 12.11. Prikazat će se i srpska bajka za odrasle u režiji Srđe Penezića Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato sa Slavkom Štimcem, jednom od najpoznatijih glumačkih zvijezdi bivše države i gostom 14. ZFF-a.

Kao što je već spomenuto, na ZFF-u bit će prikazan dosad najveći broj trilera – čak 4: Noćne životinje (Nocturnal Animals), novi film Toma Forda koji je osvojio Nagradu žirija u Veneciji, zatim križanac vesterna i trilera Psi (Dogs) rumunjskog redatelja Bogdana Mirice, Flamansko nebo (Flemish Heaven), film u režiji Petera Monsaerta, a u glavnom programu je i Miran čovjek (Old Stone), triler kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa.

Miran čovjek Johnnyja Maa

Na samom zatvaranju, u subotu 19.11., obilježava se 20 godina od nastanka kultnog filma Davida Cronenberga Sudar (Crash), projekcijom spomenutog filma u prisustvu australsko-kanadske glumice Deborah Kare Unger. Projekcija je dio novog programa kina Europa – Kinolektira.

Posebnost ovogodišnjeg natjecateljskog programa jest i što će po prvi put na Zagreb Film Festivalu biti organizirane projekcije prilagođene slijepima i slabovidnima te gluhima i osobama s oštećenjima sluha.  

Program Zagreb Film Festivala dostupan je online na službenoj festivalskoj stranici.

TV raspored

19.07.2018.