Noć posvećena hrvatskom filmu paralelno u Hrvatskoj i inozemstvu

Treća Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se u petak 7.10., i to u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, ali i na kino platnima Subotice, Stuttgarta, Mainza, Sremske Mitrovice, dalekog Aucklanda u Novom Zelandu te brojnih drugih.
 
U zagrebačkom kinu Europa, Noć hrvatskog filma otvorit će koncert 'Putovanje filmskom glazbom' u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i kadrova iz hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Tko pjeva zlo ne misli, Servantesa iz Malog Mista, Stele i dr.

Tko pjeva zlo ne misli

Filmski program otvara raznovrsni mix  filmova – Komadić savske sezone Oktavijana Miletića, Surogat redatelja Dušana Vukotića, zatim Moj stan Zvonimira Berkovića, Ljubav u režiji Ante Babaje, kao i Halo München Krste Papića iz 1968. Na rasporedu je i eksperimentalno-dokumentarni film Trg/20. stoljeće na filmu redatelja Hrvoja Juvančića.

Nakon klasika Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika gledatelje očekuje blok novih medija novijeg datuma hrvatskih autora, među ostalim Jezero Gorana Škofića, Borne by the Birds Marka Tadića, Odessa/Stairs/1925/2014  Dalibora Martinisa, K-16 Zlatka Kopljara, Grad od čelika – sjećanje na djetinjstvo Matije Debeljuha, a 'ženske boje' brani autorica Petra Kovačić s petominutnim filmom Odlazak.
 
Raniji termini rezervirani su za najmlađe, koji će  moći uživati u animiranim i dječjim igranim filmovima poput Šegrta Hlapića redatelja Silvija Petranovića, zatim Vuk samotnjak s 'malim' Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi, kao i Vlak u snijegu redatelja Mate Relje.

Vuk samotnjak

Grad Vodice u Noći hrvatskog filma i novih medija ugostit će redateljicu Brunu Bajić, autoricu dox-portreta pijanista Maksima Mrvice, zatim scenarista i redatelja Ivana Perića, koji je pobjedio na svjetskom izboru najboljeg turističkog filma s filmom The heart of Adriatic te redatelja Jure Pavlovića koji je dobio Europsku filmsku nagradu za svoj kratkometražni film Piknik.
 
U Sisku gledatelje očekuje prvijenac Zbog tebe redatelja Anđela Jurkasa te dokumentarac Slobodni redatelja Tomislava Žaje.
 
Posebna filmska poslastica treće Noći hrvatskog filma su naslovi iz bogate kinematografske povijesti dalekih godina koji su digitalno restaurirani. Gledatelji će vidjeti prvi hrvatski zvučni film Šešir Oktavijana Miletića iz 1937., zatim kratki crno-bijeli igrani film Moj stan u režiji Zvonimira Berkovića iz 1963., kao i film Ljubav proslavljena hrvatskog redatelja Ante Babaje. Digitalno restaurirana kopija dokumentarnog filma slavnog Krste Papića iz 1972. – Specijalni vlakovi, portret jednog gastarbajtera na njegovu putu u Njemačku s nadom u bolji život, i na Noći hrvatskog filma i novih medija putuje izvan granica Hrvatske, i to u Mainz i Stuttgart.
 
Sve dodatne informacije potražite na službenim web stranicama Noći.

TV raspored

10.05.2018.