Mliječni put otvara FEST

Ovogodišnji, 45. Međunarodni filmski festival FEST održava se od 24.2. do 5.3. u Beogradu.

Festival će otvoriti film Emira Kusturice Na mliječnom putu u kojem je jedna od glavnih protagonistica Monica Bellucci, za koju se spominje da bi se mogla pojaviti na otvorenju FEST-a. Rad na filmu trajao je tri godine, a inspiriran je segmentom iz omnibusa Razgovori s Bogovima koji je prikazan na 43. FEST-u. Priča je podijeljena u tri dijela i prati određene kritične periode u životu jednog čovjeka i njegove zemlje – težak period rata, period procvata u kojem se zaljubljuje u ženu koja je spremna sve žrtvovati za njega i njegovi posljednji dani kada se osvrće na svoju turbulentnu prošlost.

Mliječni put Emira Kusturice

Ovogodišnje festivalsko izdanje može se pohvaliti glavnim konkurentskim programom s 15 ostvarenja iz čak 12 zemalja. Filmovi u ovom programu natječu se za prestižnu nagradu Beogradski pobjednik, a članovi žirija su glumci Sergej Trifunović i Branka Katić te redatelj Srdan Golubović iz Srbije, producent Čedomir Kolar iz Francuske i filmski redatelj i producent Dalibor Matanić iz Hrvatske.

Regiju predstavljaju čak tri filma, a od toga jedan iz Slovenije: Noćni život poznatog slovenskog autora Damjana Kozolea, psihološka drama u kojoj se žena u srednjim godinama bori sa iznenadnom smrću svog supruga. Jedan od dva filma iz Hrvatske je dugometražni film Nevia Marasovića, Goran, pitoreskni triler. Cjelokupna estetika filma veoma podsjeća na skandinavska ostvarenja, a zanimljivo je da scenarij upravo potpisuje Gjermund Gisvold, norveški autor.

Goran redatelja Nevia Marasovića

Hrvatska u glavnom konkurentskom programu 45. FEST-a kao svog predstavnika ima i debitantski film mlade hrvatske redateljice Hane Jušić, koji se nalazi među najvećim prošlogodišnjim osveženjima u regionalnim kinematografijama. Ne gledaj mi u pijat govori o skučenosti u svakom smislu, materijalnom i figurativnom, i to hrabro, kroz viziju mlade glavne junkinje.

Više o programu i filmovima saznajte na službenim stranicama.

 

TV raspored

29.05.2018.