Liburnija diše dokumentarce!

Četrnaesto izdanje Liburnia Film Festivala održat će se od 22. do 26.8.2016. na Ljetnoj pozornici Opatija.
U petodnevnom programu bit će prikazano 28 novih hrvatskih dokumentaraca, od kojih su čak 22 u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada.

Đuro Gavran, koji je prije tri godine na LFF-u osvojio nagradu za najbolju režiju, ove godine će premijerno prikazati svoj novi film Vijesti iz Laayouna. Riječ je o snažnoj i emotivnoj priči koja nas vodi u Zapadnu Saharu pred šatore raseljenog naroda. Premijerno će se prikazati i kratki film rovinjskog autora Vjekoslava Gašparovića 201507-STDR-L te Ti si mići mići mrav pulskog umjetnika i.j.piNA.

film redatelja Vjekoslava Gašparovića 201507-STDR-L

Festivalska publika LFF-a prva će u Hrvatskoj vidjeti talijansko-hrvatski dugometražni dokumentarac Tanka linija Nine Mimice i Paole Sangiovanni, potresan film o ratnim silovanjima u Somaliji i Bosni i Hercegovini, viđen iz perspektive nasilnika i žrtve, kao i novi dokumentarac Tomislava Žaje Slobodni, toplu priču o prilagodbi osoba s intelektualnim poteškoćama na nove životne uvjete u procesu deinstitucionalizacije. Ovaj film, iako prvi put na hrvatskom festivalu, na LFF dolazi nakon nekoliko uspješnih projekcija i nagrada na drugim svjetskim festivalima.

Pred liburnijsku publiku dolazi i dobitnik ovogodišnje nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara, vrlo intimni Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević. To je ujedno jedan od samo četiri hrvatska dokumentarca uvrštena u službeni natjecateljski program Sarajevo Film Festivala. Na LFF-u je i Dum Spiro Spero pisca i dokumentarističkog debitanta Pere Kvesića, dobitnika Grand Prixa Dana hrvatskog filma i laureata nagrade „Vedran Šamanović“ koja mu je nedavno dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu.
U Opatiju, nakon svjetske premijere u Puli, dolaze dramatične Pomutnje, prvi dugometražni dokumentarac još jedne LFF-ove laureatkinje, Lane Kosovac (nagrada publike 11. LFF-a za film Park ljubavi). Direktno, predano i bez cenzure, Lana prati nastanak istoimene predstave Branka Brezovca te praizvedbu u New Yorku, a cijeli proces nije bio nimalo jednostavan.

film redatelja Pere Kvesića Dum spiro spero

U konkurenciji su i Igor Bezinović s Kratkim obiteljskim filmom, Robert Tomić Zuber je zajedno s Tomislavom Pulićem napravio vrlo aktualnog Kandidata, Arsen Oremović se kritički obrušava na fenomen hrvatskog nogometa u filmu Treći te splitski autor Tonći Gaćina koji se u duhovitom Turizmu! bavi naličjem ove perjanice hrvatskog gospodarstva.
S novim će se filmovima predstaviti i troje autora koji se mogu nazvati dokumentarističkim eksperimentatorima nove generacije; Zorko Sirotić koji predstavlja svoj kratki film, Kupus na lešo, Nikica Zdunić eksperimentalno-dokumentarni esej Sanja, a Elvis Lenić dolazi s reminiscencijom događaja iz Drugog svjetskog rata u kratkom 9. januaru.

film redatelja Zorka Sirotića Kupus na lešo

Posljednjeg dana LFF-a, izvan konkurencije bit će prikazani novi filmovi suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart, kao i izabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma. Na programu su Nešto o životu Nebojše Slijepčevića, Kino otok Ivana Ramljaka, Neovisna lista oportunista Vedrana Senjanovića i Dejana Oblaka i Žena zmaj Ivane Sansević, a Školu će predstaviti Ispred zastava Sanje Bistričić i Samo tvrdo Dražena Puklaveca kojima će ovo biti i osobni i filmski debi na nekom filmskom festivalu.

Za više informacija o programu i samom festivalu posjetite službene stranice.

TV raspored

31.03.2018.