Jubilarni 10. Beldocs

Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održano od 8. do 15.5.2017., obilježit će brojni noviteti i, naravno, vrhunska filmska ostvarenja suvremene dokumentaristike. 

Festival u Velikoj dvorani Sava centra otvara film Andrewa Dominika Još jednom s emocijom. Riječ je o velikom dokumentarnom ostvarenju, rađenom u crno-bijeloj tehnici, o stvaranju sad već legendarnog albuma Skeleton Tree Nicka Cavea s njegovim sastavom The Bad Seeds. Originalno zamišljen kao performans, film nas uvlači u nešto mnogo značajnije s čime se i sam reditelj suočava, a to je tragična pozadina pisanja i snimanja tog albuma. Film je premijeru imao u Veneciji prošle godine, nakon čega je prikazan u više od 30 zemalja, ostvarivši izvanredan uspjeh širom svijeta.

Najveća novost je da će u vrijeme trajanje Beldocs-a u Beogradu biti održan i Beldocs market. Tako će Beldocs postati mjesto na kojem će profesionalci iz filmske branše jednom godišnje biti u prilici da se upoznaju i povežu sa potencijalnom potražnjom u regiji, kao i svim aktualnostima. 

Kao i dosad, Beldocs će predstaviti brojne naslove u programskim cjelinama kao što su Srpski natjecateljski program, Međunarodni natjecateljski program, Biografski dokumentarci, Muzičko-plesni filmovi, Retrospektiva jedne susjedne zemlje (u ovom slučaju Hrvatske i to iz perspektive redateljice), te Retrospektiva jednog autora, domaćeg i stranog – izbor je pao na Gorana Markovića i nizozemsku dokumentaristicu Alionu van der Horst.

Novine na Beldocsu su i programi Beldocs special, Edukativni program te Feelgood Movies kojeg čine tri potprograma  Eros & Tanatos, Slow & ekološki i Priroda & društvo, čiji nazivi već dovoljno govore. 

Više o Festivalu saznajte na službenim stranicama.

TV raspored

03.06.2018.