Filmske premijere 3-2017

5 premijera dokumentarnih i igranih filmova vas očekuje na Klasik TV-u sljedećeg mjeseca.

Maske (2015.), dokumentarni

četvrtak, 2.3. u 22h

Film predstavlja umjetničke maske Slobodana Tišme – pjesnika, konceptualista, nevidljivog umjetnika, rock glazbenika, performera i pisca, koji više od četiri desetljeća predstavlja autentičnu i jedinstvenu pojavu na umjetničkoj sceni. Kao ni njegovi literarni zapisi, ni ovaj filmski, nije zaokružen i cjelovit. Namjerni i slučajni susreti s prijateljima i prolaznicima u obilasku osobnih mitskih mjesta Novog Sada, važnih točaka intimnog stvaralačkog univerzuma, prepliću se sa arhivskim prizorima njegove umjetničke prakse, a sjedinjuju ih raskošni muzički pasaži pjesama kultnih jugoslavenskih novotalasnih sastava Luna i La Strada.

Brankica Drašković je za Maske 2013. godine dobila Klasik TV i DORF nagradu za razvoj scenarija glazbenog filma. Redateljici je ovo treći dokumentarni film koji se bavi novosadskom glazbenom scenom 80-ih i 90-ih, nakon filmova Boye: Prvi pravi ženski zvuk i Kad se neko nečem dobrom nada o Obojenom programu, dok se treći film Maske bavi ključnom osobom novosadske underground scene 80-ih, kultnim piscem i glazbenikom Slobodanom Tišmom, razotkrivajući neka od njegovih višestrukih umjetničkih lica. Film Tišmu smješta u kontekst Novog Sada, kao grada sa živom i razvijenom kulturnom i umjetničkom scenom o kojoj današnje generacije vrlo malo znaju.

Redatelj: Brankica Drašković

 

Kad svane dan (2012.), drama

četvrtak, 9.3. u 22h

Igrani film Kad svane dan priča je o 72-godišnjem profesoru glazbe Miši Brankovu, koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo podrijetlo. Prilikom iskopavanja na mjestu gdje je nekada bio Judenlager Semlin, koncentracijski logor u Beogradu, radnici pronalaze kutiju s dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš Isaac Weiss. Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Weissovi koji su ga, prije nego što su odvedeni u logor, dali na čuvanje prijateljima, Brankovima. U kutiji je i nedovršena glazbena partitura pod nazivom "Kad svane dan", koju je komponirao Isaac Weiss. Tragajući za istinom o sebi, profesor traga i za malo poznatom istinom o logoru. Istovremeno, postaje opsjednut dovršavanjem započete kompozicije i izvođenjem maestralne molitve za mrtve na mjestu nekadašnjega logora.

Proslavljeni redatelj Goran Paskaljević snimio je potresnu priču koja progovara o poprilično zanemarenoj temi u domaćoj kinematografiji – holokaustu u Beogradu. Priču smješta u sadašnost povlačeći neskrivenu paralelu s nekadašnjim progonim Židova s današnjom diskriminacijom i nasiljem nad Romima. Koscenarist filma ugledni je književnik Filip David, a glavnu ulogu tumači  uvijek dojmljivi Mustafa Nadarević, dok se u jednoj od upečatljivijih uloga, onoj Mišinog sina karijeriste, pojavljuje sjajni Nebojša Glogovac.

Redatelj: Goran Paskaljević

Glumci: Mustafa Nadarević, Meto Jovanovski, Predrag Ejdu, Nebojša Glogovac

 

Atentat u Sarajevu (1975.), povijesni (u sklopu ciklusa filmova Veljka Bulajića)

ponedjeljak, 13.3. u 22h

Tijekom lipnja 1914. godine austrougarski nadvojvoda i prijestolonasljednik Franjo Ferdinand sprema se u pratnji supruge Sofije posjetiti Sarajevo. Istodobno u grad stižu i pripadnici srpske nacionalističke organizacije Mlada Bosna predvođeni Gavrilom Principom i Nedeljkom Čabrinovićem, mladići koji su u Srbiji prošli obuku za izvršenje atentata na nadvojvodu. Planovi za ubojstvo Franje Ferdinanda počeli su se kovati nakon što su članovi srpske terorističke organizacije Crna ruka pod zapovjedništvom Dragutina Dimitrijevića Apisa, ujedno i glavnog zapovjednika srpske vojne obavještajne službe, doznali da će prijestolonasljednik stići u nadzor vojne vježbe. U samom atentatu 28.6. sudjelovalo je sedam osoba.

Nakon velikog uspjeha Bitke na Neretvi, Veljko Bulajić snima Atentat u Sarajevu u kojemu rekonstruira zbivanja u danima oko atentata koji je promijenio svijet i potaknuo Prvi svjetski rat. Film prati prijestolonasljednički bračni par i atentatore, pritom nastojeći zadržati pozitivan pogled prema jednima i drugima.

Atentat u Sarajevu nagrađen je na uglednom festivalu u San Sebastianu specijalnom nagradom žirija, u Puli je osvojio Srebrnu arenu za režiju. 

Redatelj: Veljko Bulajić

Glavni glumci: Christopher Plummer, Florinda Bolkan, Maximilian Schell, Irfan Mensur, Radoš Bajić

 

Narodni poslanik (1964.), komedija

četvrtak, 23.3. u 20:05h

Narodni poslanik njegovog doba želi vlastitu korist, vlast, na sve je spreman da bi se dokopao mjesta u Skupštini. To je smiješno i današnjem gledaocu, kao i ondašnjem, jer se narodni poslanici od onda nisu mnogo promijenili.

Komedija Narodni poslanik ekranizacija je popularne drame Branislava Nušića čija se radnja odvija u srpskoj provinciji, u drugoj polovici 19. stoljeća i na komičan način prikazuje političke igre vezane uz izbore za tadašnju Narodnu skupštinu. Film je režirao Stole Janković, a u njemu glumi čitava plejada najboljih domaćih glumaca.

Redatelj: Stole Janković 

Glumci: Petre Prličko, Mira Stupica, Milena Dravić, Milan Srdoč, Velimir Bata Živojinović, Pavle Vujisić, Mija Aleksić

 

Gazda (2016.), dokumentarni

četvrtak, 30.3. u 22h

Gazda je dokumentarac o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj, a dotiče se i povijesti najveće hrvatske korporacije – Agrokora. Ljudevit Juričan, autorov otac, 40 je godina radio u Konzumu. Bio je vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Ivicom Todorićem. Srednju školu obojica su završili u Zagrebu, a prvo dijete su dobili 1976. – Ivica Todorić kćer Ivu, a Ljudevit Juričan sina Daria. Dario je želio napraviti intervju s očevim poslodavcem, ali on to nije htio, pa je Dario odlučio sam saznati odgovore na pitanja koja su ga zanimala. Tri godine trajalo je istraživanje i snimanje filma koji je koncipiran oko nekoliko tema vezanih uz nastanak Agrokora i njegov današnji utjecaj. 

Redatelj: Dario Juričan

 

 

 

 

 

video:

See video

TV raspored

30.05.2018.