Filmske premijere 2-2017

Domaće premijere pratite četvrtkom u 20:05/22h. Repriza filma u 20:05h je idući dan u 16h, a film u 22h reprizira se idući dan u podne.

Pogled u zjenicu sunca (1966.), ratni

četvrtak, 2.2. u 22h

Četvorica partizana odvojili su se u snježnoj mećavi od jedinice. Trojica boluju od tifusa, a jedini zdrav među njima nastoji ih dovesti na sigurno.

Prije no što će snimiti svoj najpoznatiji film Bitka na Neretvi, redatelj Veljko Bulajić okušao se, između ostaloga, u snimanju malog, autorskog filma kakav je bio Pogled u zjenicu sunca. Film je zamišljen kao poetska tragična priča o nekolicini izoliranih pojedinaca, prožeta naturalizmom, ali i dojmljivim vizualnim izričajem. Pogled u zjenicu sunca osobito je zanimljiv jer značajno odskače od ostatka Bulajićevog filmskog opusa. Antun Nalis nagrađen je na festivalu u Puli Zlatnom arenom za najbolju glavnu mušku ulogu, a film je prikazan u Cannesu izvan konkurencije.

Redatelj: Veljko Bulajić

Glumci: Antun Nalis, Velimir Bata Živojinović, Faruk Begolli, Milena Dravić, Mladen Ladika

Pet minuta raja (1959.), drama

četvrtak, 9.2. u 22h

Dva zarobljenika Nijemci izvode iz koncentracijskog logora da demontiraju neeksplodiranu bombu u kući jednog njemačkog generala. Dok rade u ruševinama, i dok su njihovi stražari na sigurnoj udaljenosti, oni uživaju nekoliko dragocjenih trenutaka slobode.

Slovenski redatelj Igor Pretnar, bio je učenik slavnog Sergeja Eisensteina, a Pet minuta raja  njegov je debitantski dugometražni igrani film. Riječ je o drami o dvojici zatočenika Nebeskog odreda koncentracijskog logora, koji svjesni svoje bezizlazne situacije fantaziraju o nekom drugom životu i slobodi, prisjećaju se svoje prošlosti i kreiraju svojevrsnu dramu apsurda. Jednu od dviju glavnih uloga dojmljivo je interpretirao Stevo Žigon. 

Redatelj: Igor Pretnar 

Glumci: Lojze Rozman, Stevo Žigon, Mira Nikolić, Strahinja Petrović, Boris Kralj, Dubravka Gall

Ne čekaj na maj (1957.), ljubavni

četvrtak, 16.2. u 20:05h

Mlada djevojka Vesna ide na skijaški odmor u slovenskim Alpama, gdje se za nju brine njezina teta. Njezina obitelj se zabrine kada upoznaju Vesninog dečka i saznaju da se par želi oženiti jer ona misli da je trudna s njime.

Nakon sjajnog uspjeha i ogromne popularnosti filma Vesna, František Čap, odlučio je snimiti nastavak filma pod nazivom Ne čekaj na maj, u kojem je ponovo oživio likove iz svog velikog hita. Taj češki redatelj velik je dio života i karijere proveo u Sloveniji i svojim rado gledanim filmovima utemeljio je slovensku filmsku komediju. U  filmu Ne čekaj na maj Metka Gabrijelčić ponovo glumi ulogu lijepe djevojke Vesne. 

Redatelj: František Čap

Glavni glumci: Metka Gabrijelčić, Stane Sever, Elvira Kralj

Majke (2010.), drama

četvrtak, 23.2. u 22h

Dvije devetogodišnje djevojčice prijavljuju policiji seksualnog manijaka, iako ga nikada nisu vidjele. Optužuju nevinog čovjeka. Trojica filmaša upoznaju se s jedinim stanovnicima napuštenog sela, starijim bratom i sestrom, koji su prije mnogo godina prestali komunicirati jedno s drugim. U malom gradu pronađena su tijela umirovljenih čistačica. Rezultati DNK analize vode do novinara koji je izvještavao o ovim ubojstvima. Da li on to ubija noću, a po danu piše? Svaka priča je istinita. Ali samo jedna je stvarna.

Nakon velikog uspjeha filma Prije kiše, makedonski redatelj Milčo Mančevski, snimio je još jedan film koncipiran kao tri odvojene priče. U filmu Majke Mančevski postupnom gradacijom s fikcije prelazi na dokumentarizam. Naime, dva filmska segmenta su fikcionalni, a jedna je dokumentarna priča o sudbinama žena – majki, kroz koje ilustrira sliku suvremene Makedonije. Film je bio makedonski kandidat za nagradu Oscar, a osvojio je više nagrada: na festivalu Cinema City dobio je nagradu FEDEORA-e, na beogradskom Festu dobio je nagradu Eritrocit te nagradu Udruženja filmskih kritičara i novinara.

Redatelj: Milčo Mančevski

Glumci: Ana Stojanovska, Vladimir Jacev, Dimitar Gjorgjievski, Ratka Radmanović, Marina Pankova

video:

See video

TV raspored

03.06.2018.