Filmske premijere 11-2016

Klasik TV u 11. mjesecu donosi nove premijere filmova, izdvajamo 4 naslova četvrtkom u 20:05/22h.

Kapetan Mikula Mali (1974.), 
četvrtak, 3.11. u 20:05h

U jesen 1943. godine, nakon talijanske kapitulacije, njemačke jedinice iskrcaju se na dalmatinskoj obali, a pred njima mnogi stanovnici utočište potraže na partizanskom teritoriju, otoku Visu. U konvoju od nekoliko bracera je i brodica kapetana Mikule i njegova unuka Mikule. Njihov se motor pokvari, pa se moraju zaustaviti na otoku koji su zauzeli Nijemci, kako bi nabavili novi dio za motor. Mikula Veliki zatraži pomoć od mještana, ali ga Nijemci uhvate. Mikula Mali zajedno s djecom s brodice mora se snaći u opasnoj situaciji.

Nakon velikog uspjeha filma Vuk samotnjak redatelj Obrad Gluščević snimio je još jedan film namijenjen prije svega mlađoj publici – Kapetan Mikula Mali u kojemu je uspješno spojio akciju, elemente partizanskog filma i film za djecu. Film je stekao veliku popularnost, a snimljen je nadahnut stvarnom životnom pričom Frane Tomaša. Film je na Pulskom festivalu dobio nagradu publike Jelen, a distribuiran je i po cijelome svijetu – gledao se u Sovjetskom Savezu, Mađarskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Finskoj, Norveškoj, Izraelu, Kanadi, pa i Sudanu, Etiopiji, Nikaragvi, Indiji, Indoneziji, na Filipinima i u Koreji.

Redatelj: Obrad Gluščević
Glumci: Tonči Vidan, Petre Prličko, Joško Pažanin, Manojlo Cvijanović, Ratko Buljan

Mirisi, zlato i tamjan (1971.), drama
četvrtak, 10.11. u 22h

Na jadranskom otoku, u malom gradiću, bračni par Mali (S. Lasta) i Draga (M. Podrug-Kokotović) njeguju nemoćnu i vrlo pobožnu staricu Madonu (I. Petri). Mali je bivši partizan koji je odlučio napustiti život u gradu, a Madona je bivša veleposjednica kojoj je novi režim oduzeo svu imovinu. Starica ne ustaje iz kreveta i vrlo je zahtjevna, a raspoloženja joj variraju od zapovjednog do zapomagajućeg. Uhvaćeni u kolotečinu ispraznog života u iščekivanju smrti starice, Mali i Draga više nemaju svoj život.

Velikan hrvatskog filmskog modernizma, redatelj Ante Babaja (Breza) dramu Mirisi, zlato i tamjan snimio je prema romanu Slobodana Novaka, s kojim je i inače često surađivao. Babaja u filmu uspješno spaja naturalizam i simbolizam, a zbog prikaza beznađa egzistencije smatra se bliskim filmovima "crnog vala".  Zapažene uloge u filmu ostvarili su Sven Lasta i Milka Podrug-Kokotović, a efektan glas nepokretne starice sinkronizirala je Nada Subotić.

Redatelj: Ante Babaja
Glumci: Sven Lasta, Milka Podrug-Kokotović, Ivona Petri, Nataša Nešović

Timon (1973.), drama
četvrtak, 17.11. u 20:05h

Kazališna premijera Shakespeareove tragedije Timon Atenjanin. Netom što se stišao frenetičan pljesak, glavni glumac Boris u garderobi prima čestitke za odigranu životnu ulogu. Iako ga svi slave, Boris je od tog dana izložen puno kritičnijim pogledima. Siguran u vlastitu neranjivost, on se upušta u vezu sa suflerkom i time izaziva brojna ogovaranja. Ansambl kreće na turneju. Nižu se uspjesi, ali Boris je sve manje omiljen među kolegama. On u privatnom životu počinje doživljavati sudbinu lika kojeg glumi na pozornici.

Nakon zapaženog debija, filma Živa istina, redatelj Tomislav Radić snimio je film Timon za svega sedam radnih dana. Riječ je o filmu koji je dio autorovog multimedijskog koncepta. Film o glumcu koji glumi Shakerspeareovog Timona Atenjanina, dok proživljava slične stvari kao Timon, redatelj je snimio dok je u zagrebačkom HNK pripremao kazališnu predstavu u kojoj isti glumci tumače odgovarajuće likove. Kombinirajući elemente kazališta, filma i televizije, Radić se poigrava odnosom stvarnosti i fikcije. U filmu se pojavljuju brojne osobe iz zagrebačkog kulturnoga života, a glazbu je napravio Boško Petrović. Nakon Timona puna dva desetljeća Radić nije snimao filmove.

Redatelj: Tomislav Radić
Glumci: Boris Buzančić, Vanja Drach, Kruno Valentić, Zlatko Crnković, Saša Violić, Helena Buljan, Ivo Kadić, Tonko Lonza, Ivo Serdar, Zvonko Strmac, Lana Golob, Vladimir Gerić, Ljudevit Galić

Okupacija u 26 slika (1978.), ratni
četvrtak, 24.11. u 22h

Dubrovnik, 1941. Idiličan život trojice mladih prijatelja, Hrvata Nike, Talijana Tonija i Židova Mihe, grubo prekida rat i uspostava ustaške i okupacijske vlasti. Toni, koji je zaručen za Nikinu sestru Anu, postaje crnokošuljaš, Miho jedva izbjegne smrt, a Niko se pridružuje partizanskom pokretu.

Kontroverzni film Lordana Zafranovića, slavljen i osporavan i s estetskog i s političkog stajališta, Okupacija u 26 slika ostat će zapamćen po svojoj glasovitoj i naglašeno nasilnoj sceni pokolja u autobusu. Zafranović se kroz priču o brutalnosti hrvatskih i talijanskih fašista tijekom Drugog svjetskog rata pozabavio temom individualnog i kolektivnog zla. U glavnim ulogama pojavljuju se mladi Frano Lasić, koji je ulogom Nike debitirao na filmskom platnu te Milan Štrljić kojemu je uloga ambicioznog fašista Tonija bila prva velika uloga u karijeri. Na Pulskom filmskom festivalu 1978. godine Okupacija u 26 slika nagrađena je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Srebrnom arenom za režiju te Srebrnom arenom za kameru. Osim toga film je prikazan na festivalu u Cannesu.

Redatelj: Lordan Zafranović
Glumci: Frano Lasić, Milan Štrljić, Boris Kralj, Tanja Poberžnik, Stevo Žigon, Ivan Klemenčić, Gordana Parlov, Rade Marković, Milan Erak, Zvonko Lepetić, Tanja Bošković

video:

See video

TV raspored

14.05.2018.