Filmske premijere 10-2016

Klasik TV u 10. mjesecu donosi 9 premijera filmova, a izdvajamo 4 naslova četvrtkom u 20:05/22h.

Balkanska braća (2005.), krimi
četvrtak, 6.10. u 22h

Film je inspiriran istinitom pričom, govori o emigrantima bivše Jugoslavije koji u potrazi za golom egzistencijom napuštaju zemlju zahvaćenu ratnim događajima, ali umjesto toga, dospijevaju u pariško podzemlje. Stvari se dodatno zakompliciraju kad junaci bivaju upleteni u etničke sukobe karakteristične za balkansko podneblje, pri čemu nastaju neobične situacije, ponekad na rubu komike, ponekad groteskne.

Glumačka ekipa predvođena uvijek izvrsnim Svetozarom Cvetkovićem te popularnim Nikolom Kojom u jednoj od značajnijih uloga, najjači je adut ove krimi drame s elementima komedije, koja na alegoričan način prepričava sudbinu nekadašnje zemlje. 

Redatelj: Božidar Bota Nikolić
Glumci: Petar Božović, Nikola Kojo, Isidora Minić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Vojo Krivokapić, Dobrilo Čvorović


Događaj (1969.), triler
četvrtak, 13.10. u 22h

Djed i unuk odlaze na sajam prodati konja. Na povratku, prate ih lugar i njegov podmukli kompanjon Matijević s namjerom da ih opljačkaju. U šikari dođe do obračuna.

Događaj Vatroslava Mimice (Kaja, ubit ću te!) slovi za jedan od najboljih filmova tog autora, ali i jedan od najboljih hrvatskih filmova uopće. Riječ je o iznimno dojmljivom trileru s elementima horora iznimne atmosfere i sjajnih glumačkih ostvarenja Pavla Vuisića, Borisa Dvornika i Fabijana Šovagovića. Na festivalu u Puli film je osvojio Veliku srebrnu arenu, Srebrnu arenu za režiju, kao i Zlatnu arenu za kameru.

Redatelj: Vatroslav Mimica
Glumci: Pavle Vuisić, Srđan Mimica, Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Neda Spasojević, Marina Nemet, Fahro Konjhodžić


Slike iz života udarnika (1972.), drama
četvrtak, 20.10. u 22h

Jugoslavenski rudari udarnici Alija Sirotanović, Babajić, Škorić i Timotijević danas su zaboravljeni. Njihova imena školskoj djeci ništa ne znače. Ti ljudi koji su radili da bi nešto napravili, a ne da bi zaradili danas djeluju pomalo nestvarno. Obuhvaćajući 25 godina života jednog udarnika, film prikazuje kako oni žive, rade, žene se, čime se liječe, što jedu, kako se zabavljaju, putuju i kada im se rađaju djeca.

Slike iz života udarnika jednog od najutjecajnijih bosanskohercegovačkih režisera Bahrudina Bate Čengića nudi osebujnu i oštru socijalnu kritiku socijalističkog sistema prožetu ironijom. Film je izazvao negativne reakcije vlasti, no smatra se jednim od klasika jugoslavenske kinematografje. 

Redatelj:  Bahrudin Bato Čengić
Glumci: Adem Čejvan, Stole Aranđelović, Zaim Muzaferija, Alija Sirotanović

Tri sata za ljubav (1968.), ljubavni
četvrtak, 27.10. u 20:05h

Mlada i privlačna Maca (S. Pešić) radi kao kućna pomoćnica kod imućnog bračnog para intelektualaca. Jedino slobodno vrijeme koje može posvetiti sebi jest nedjeljno poslijepodne. Izlazi s prijateljicom Ankicom (L. Neumann) koja dolazi sa svojim dečkom Zizijem (M. Crnobrnja) i naočitim mladićem Rikijem (D. Nikolić). Nakon plesa Riki želi seks s Macom, no ona ga odbija i vraća se u stan, gdje joj isto predlaže gazda (P. Tasovac).

Tri sata za ljubav smatra se jednim od najboljih filmova plodnog redatelja Fadila Hadžića u kojemu se pozabavio pripadnicima mlade urbane generacije koja objeručke prihvaća zapadne utjecaje. Iako je naizgled riječ o ljubavnoj drami, film je intoniran pesimistički nudeći kritiku socijalističkog društva. U filmu je svoju drugu ulogu ostvarila buduća velika jugoslavenska glumačka zvijezda – Dragan Nikolić, a glavnu ulogu tumači Stanislava Pešić, koja je kasnije postala velika tv-zvijezda kao protagonistica popularne serije Pozorište u kući.

Redatelj:  Fadil Hadžić
Glumci: Stanislava Pešić, Dragan Nikolić, Tatjana Salaj, Predrag Tasovac, Mladen Crnobrnja, Lenka Neumann, Vanja Žugaj, Vladimir Ruždjak, Mirjana Bohanec, Antun Vrdoljak

video:

See video

TV raspored

14.05.2018.