Filmske premijere 1-2017

U 1. mjesecu nove godine pogledajte 4 domaće premijere četvrtkom na Klasik TV-u u 20:05/22h.

Novinar (1979.), drama 
četvrtak, 5.1. u 22h

Vlado Kovač, novinar zagrebačkog dnevnog lista, dolazi u sukob s urednikom koji mu je odbio objaviti članak o opravdanom štrajku u tvornici alata Mikros. Kovač je vrstan novinar pa ga novi glavni urednik Tomac pokušava pridobiti na svoju stranu, no idealistični i tvrdoglavi Kovač to otklanja. Istovremeno ga napušta supruga, koja mu spočitava egoizam i sklonost alkoholu. Srodnu dušu Kovač nalazi u starom novinaru koji je nekoć imao entuzijazam poput njegova, a sad je oronuo u piću.
Društveno angažirane teme bila su česta preokupacija u bogatom filmskom opusu novinara, dramatičara, književnika, satiričara i redatelja Fadila Hadžića. Nakon filmova Službeni položaj i Lov na jelene, dotakao se i teme slobode govora u filmu Novinar, koji se smatra jednim od njegovih najuspjelijih djela. Film se u vrijeme nastanka smatrao provokativnim i stekao je popularnost. Priča o društvenim devijacijama unutar socijalističkog društva odlikuje se sjajnim glumačkim izvedbama Rade Šerbedžije, Fabijana Šovagovića, Steve Žigona i drugih. Film je na festivalu u Puli osvojio Zlatnu arenu za režiju, nagradu publike Jelen, te nagradu za mušku sporednu ulogu (Šovagović).

Redatelj: Fadil Hadžić
Glumci: Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Milena Zupančič, Vera Zima, Tonko Lonza, Stevo Žigon, Mladen Budiščak, Kruno Šarić, Božidar Smiljanić, Slobodan Dimitrijević

Prije kiše (1994.), drama
četvrtak, 12.1. u 22h

Filmsku radnju čine tri priče čija su glavna tema tragične i nesretne ljubavi.
"Riječi" prate monaha Ćirila koji se zavjetovao na šutnju u manastiru negdje u vrletima Makedonije i njegovo ustajanje u obranu Zamire, mlade Albanke koja je u bijegu pred ruljom koja je optužuje za ubojstvo. Oni napuštaju manastir i bježe kroz makedonske vrleti.
"Lica" su smještena u užurbani London i prate Anu koja je rastrgana između svoje ljubavi prema svom suprugu Niku i privlačnosti prema razočaranom makedonskom ratnom fotografu Aleksandru. Ona biva uvučena u čitav niz tragičnih događaja kroz pucnjavu u jednom restoranu nedaleko od nje.
"Slike" prate Aleksandra koji se vraća u svoje rodno selo, koje je rat podijelio na nacionalnoj osnovi i u kojem se na susjede Albance gleda kao na neprijatelje. On se u selu susreće sa svojom starom ljubavi, Albankom Hanom, koja ga moli da pomogne i sačuva njenu kćerku Zamiru i dok Aleksandar kreće u potragu, na horizontu se stvara oluja (kiša), a film se vraća na svoj početak (prije kiše).

Mozaički strukturirana drama makedonskog redatelja Milče Mančevskog Prije kiše smatra se jednim od najuspjelijih filmova nastalih nakon raspada Jugoslavije. Kroz arhetipsku priču o patrijarhalnoj sredini progovara o pojedincu koji se suprotstavlja zaostaloj sredini, no teško da može razbiti zatvoreni krug mržnje i rata koji je zatrovao cijelo društvo. Film je dojmljivo stiliziran, obilježen potresnim situacijama i likovima, te efektnim glumačkim ostvarenjima Katrin Cartlidge, Rade Šerbedžije i Labine Mitevske. Na filmskom festivalu u Veneciji film je osvojio nagradu Zlatni lav, a bio je nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma i za nagradu Oscar kao predstavnik makedonske kinematografije.
 
Redatelj: Milčo Mančevski
Glumci: Katrin Cartlidge, Rade Šerbedžija, Grégoire Colin, Labina Mitevska, Silvija Stojanovska, Abdurrahman Shala

Dvije polovine srca (1982.), drama
četvrtak, 19.1. u 20:05h

Bezbrižni i veseli dječak Mak slučajno saznaje da se njegov otac viđa s drugom ženom. To ubrzo spoznaje i njegova majka. U kući počinju svađe i obitelj se počinje raspadati. Maku se ruši svijet i prekida se njegovo bezbrižno djetinjstvo.
Film redatelja Vefika Hadžismajlovića, inače cijenjenog dokumentariste, bavi se i danas aktualnim temama disfunkcionalne obitelji, razvoda i preljuba, a osim suvremene tematike odlikuju ga sjajni glumački nastupi Mirjane Karanović i Ljubiše Samardžića.

Redatelj: Vefik Hadžismajlović
Glumci: Mirjana Karanović, Ljubiša Samardžić, Damir Varga, Fabijan Šovagović, Zijah Sokolović, Boro Stjepanović, Ines Fančović

Dogodilo se na današnji dan (1987.), drama
četvrtak, 26.1. u 22h

U Beogradu 1963. godine u dvorištu okruženom zgradama, jedna skupina mladih ljudi drugačijih pozadina i socijalnog statusa, ali sa sličnim pogledom na ljubav i samopotvrđivanje, provode vrijeme zajedno.

Drama s humornim elementima Dogodilo se na današnji dan nastala je prema romanu Deane Leskovar Tri čekića (a o srpu da i ne govorimo). U nostalgičnom tonu, film se bavi socijalnim aspektima Beograda šezdesetih, kroz priču o dogodovštinama i odrastanju mladih stanovnika jednog dvorišta.
 
Redatelj: Miroslav Lekić
Glumci: Žarko Laušević, Srđan Todorović, Olja Bećković, Zoran Cvijanović, Nebojša Bakočević

video:

See video

TV raspored

02.06.2018.