Filmske premijere 06-2016

Klasik TV u sljedećem mjesecu donosi 12 premijera od kojih izdvajamo 5 naslova četvrtkom u 20:05/22h.

Imam dvije mame i dva tate (1968.), drama
četvrtak, 2.6. u 20:05h

Poslije razvoda, bivši supružnici osnovali su nove bračne zajednice, pri čemu je stariji sin, tinejdžer Zoran, ostao živjeti s ocem i njegovom novom, mladom i atraktivnom suprugom koja je netom rodila djevojčicu Đuricu, dok je mlađi, desetogodišnji Đuro ostao s majkom, koja u braku s drugim mužem flautistom ima sinčića Draška. Svake nedjelje Zoran odlazi na ručak k novoj obitelji svoje majke, a Đuro novoj očevoj obitelji. Dvije obitelji tako su međusobno povezane, a Đuro će uskoro shvatiti da ih još štošta veže.

Prije no što će snimiti svoj antologijski film Tko pjeva zlo ne misli i nakon trinaestogodišnje redateljske pauze, slavni redatelj Krešo Golik režirao je još jednu sjajnu urbanu komediju o malograđanskome mentalitetu, Imam dvije mame i dva tate.  Golikov duhovit i inteligentan film bavi se i danas aktualnom tematikom složenih obiteljskih odnosa kao posljedice razvoda brakova.  Na Pulskom festivalu Imam dvije mame i dva tate nagrađen je Srebrnom arenom te Zlatnim arenama za najbolju glumicu Miji Oremović i fotografiju Ivici Rajkoviću. U filmu je ulogom malog Đure kao dijete debitirao danas poznati pjevač Davor Radolfi.

Redatelj: Krešo Golik
Glumci: Davor Radolfi, Mia Oremović, Relja Bašić, Fabijan Šovagović, Vera Čukić, Tomica Žganec, Igor Galo, Matea Bogdanović, Zlatko Kauzlarić-Atač

Makedonski dio pakla (1971.), ratni
četvrtak, 9.6. u 22h

Krajem 1942. godine i početkom 1943. godine, da bi se zaustavilo širenje revolucije u okrugu Bitola, bugarski okupatori jačali su progone i nasilje nad civilnim stanovništvom. Doušnik iz redova makedonskih seljaka javlja bugarskim okupatorima da se u selu skriva legendarni Učitelj, vođa makedonskih partizana. Bugarske snage započinju napad na selo, a slabe partizanske snage brzo su savladane.

Film Makednoski dio pakla temeljen je na istinitim događajima, prema scenariju koji je napisao Slavko Janevski. Jedini partizanski film Vatroslava Mimice snažna je psihološka drama o odnosima moći okupatora i seljaka te slovi za jedan od najznačajnijih makedonskih filmova. Okuplja sjajnu glumačku ekipu u kojoj su, između ostalih, Pavle Vuisić, Fabijan Šovagović i Milena Dravić.

Redatelj: Vatroslav Mimica
Glumci: Darko Damevski, Pavle Vuisić, Fabijan Šovagović, Milena Dravić


Donator (1989.), drama
četvrtak, 16.6. u 20:05h

Dramatična priča o stradanju mladog Židova Eriha Šlomovića kojem je kolekcionar Ambroise Vollard ostavio u nasljedstvo vrijednu kolekciju.
Kad su Nijemci okupirali Pariz, maršal Reicha Göring nastoji doznati gdje se nalazi zbirka slika značajnih francuskih slikara kolekcionara Vollarda. Šlomović uspijeva pobjeći iz okupiranog Pariza i spasiti kolekciju.

Tragična sudbina Eriha Šlomovića, koji je po svemu sudeći ubijen 1942. godine u  koncentracijskom logoru Sajmište, nadahnula je redatelja Veljka Bulajića da snimi film prema scenariju Ive Brešana. Riječ je o raskošno produciranom djelu mozaične strukture koje je na festivalu u Puli osvojilo Zlatnu arenu za glazbu. Film je snimljen prema istinitim događajima.

Redatelj: Veljko Bulajić
Glumci: Ljubomir Todorović, Peter Carsten, Ana Karić, Tonko Lonza, Charles Millot


Izgubljeni zavičaj (1980.), drama
četvrtak, 23.6. u 22h

Otuđen i rezigniran sredovječni muškarac, bivši partizan, vraća se u rodno otočko mjesto radi sprovoda rođakinje. Tu ga preplavljuju uspomene na djetinjstvo, na strogog oca, upravnika imanja bogatašice Kontese, kao i na prvo erotsko iskustvo s privlačnom Kontesinom kćerkom.

Naglašeno sporog ritma, poetski film Ante Babaje poigrava se motivom sjećanja i odlikuje se osobito dojmljivom fotografijom te prikazima mediteranskoga ruralnog života. Film se temelji na romanu Slobodana Novaka.

Redatelj: Ante Babaja
Glumci: Nereo Scaglia, Miljenko Mužić, Zvonimir Črnko, Neda Spasojević, Ines Fančović, Jasmina Poklečki, Ivo Gregurević


Povratak (1979.), ratna drama
četvrtak, 30.6. u 22h

Partizan Frane vraća se nakon završetka rata u rodno podbiokovsko mjestašce zajedno s mladim suborcem i prisjeti se početka rata. Te 1941. Frane se vratio iz vojske u rodno mjesto ženi i djeci. Sazna da je lokalni žandarmerijski zapovjednik zarobio skupinu seoskih mladića kod kojih je pronađeno oružje. Frane želi pomoći mladićima pa se poveže s lokalnim komunističkim mladcima. Oni su posve neiskusni te im se Frane s lakoćom nametne svojim vojnim i životnim iskustvom. Dok otac jednog od zarobljenih mladića želi da se sve pokuša riješiti mirnim putem, Frane pokreće akciju oslobađanja.

Treći partizanski film Antuna Vrdoljaka, Povratak, snimljen je kao i prethodna dva Kad čuješ zvona i U gori raste zelen bor, prema istinitim događajima. I u njemu Vrdoljak nastavlja s realističnim, demistifikacijskim prikazom partizanske borbe. Boris Dvornik za ulogu Frane nagrađen je u Puli Zlatnom arenom.

Redatelj: Antun Vrdoljak
Glumci: Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Rade Šerbedžija, Boris Buzančić, Milena Dravić, Matko Raguž, Dušica Žegarac, Vinko Kraljević, Dragan Despot

video:

See video

TV raspored

30.03.2018.