Filmske premijere 05-2016

Svakog četvrtka očekuje vas po jedna domaća filmska premijera na Klasik TV-u.

Sedam i po (2006.), komedija
četvrtak, 5.5. u 22h

Sedam priča iz "kraja" koje povezuje lajt-motiv sedam smrtnih grijeha, na komičan način tretiraju svakodnevicu Novobeograđana opsjednutih svojim sitnim slabostima i vođenih strastima. Ništa ljudsko im nije strano i ne libe se prelaziti granice moralnog, budući da svaki od njih moral shvaća na sebi svojstven način.

Debitantski redateljski projekt Miroslava Momčilovića koji se proslavio kao scenarist filma Kad porastem biću Kengur. Narativna cjelina filma podijeljena je u niz epizoda koje povezuje biblijski motiv smrtnih grijeha, ali i šarm proizašao iz Momčilovićevih priča o običnim ljudima iz jednog tipičnog gradskog susjedstva, koje nisu moralizatorske. Film je osvojio brojne nagrade, na filmskom festivalu u Herceg Novom nagrađen je za najbolji scenarij, kameru, ton, kostim, a dobio je i nagradu publike za najbolji film. Osvojio je i nagradu za najbolji scenarij na festivalu u Vrnjačkoj Banji te je proglašen najbojim debitantskim filmom na Tetouan Film Festivalu u Maroku i Roma Film Festivalu.

Redatelj: Miroslav Momčilović
Glumci: Branislav Trifunović, Nikola Vujović, Miloš Timotijević, Marija Karan, Branko Vidaković


Čovjek koga treba ubiti (1979.), fantastika
četvrtak, 12.5. u 22h

Nakon ubojstva ruskog cara Petra III, čije je prijestolje zauzela carica Katarina, Veliki Sotona zaključuje da je poremećena ravnoteža snaga između predstavnika pakla i predstavnika raja na Zemlji. Stoga šalje učitelja Farfu, koji nevjerojatno sliči na Petra III, kao paklenog agenta trećeg reda u Crnu Goru, da bi tamo preuzeo vlast od ostarjelog vladike i potom se, kao tobožnji Petar III, „vratio“ na rusko prijestolje. Crnogorci Farfu doista prihvate kao svog vladara, a on se proglasi carem Šćepanom Malim i uspješno suprotstavi Turcima. No, dirnut dobrotom i hrabrošću Crnogoraca te teškim uvjetima u kojima žive, a uz to se i zaljubivši u lijepu pučanku Elfu, Farfa iznevjerava Sotonin plan, pa ga on odluči ukloniti.

Riječ je o filmu kojeg se smatra kuriozitetom u domaćoj kinematografiji jer se obilato poslužio elementima fantastike i horora, a dio publike i kritike je osobito razbijesnio naglašeno sekusalizirani sadržaj. Osim toga, Čovjek koga treba ubiti funkcionira kao naglašena politička alegorija, u kojoj su kritički tonovi usmjereni i prema svjetovnoj i prema crkvenoj vlasti. Film je osvojio niz nagrada – na Pulskom festivalu film je nagrađen Brončanom arenom za režiju te Srebrnom arenom za scenografiju, na festivalu u Nišu Nada Gačešić osvojila je posebnu diplomu, na Festivalu fantastike u Sitgesu pripao mu je Zlatni karanfil za režiju, a redatelj je nagrađen i na Pariškom festivalu fantastike.

Redatelj: Veljko Bulajić
Glumci: Zvonimir Črnko, Vladimir Popović, Ranko Kovačević, Dušica Žegarac, Tanja Bošković, Mato Ergović, Nada Gačešić, Charles Millot, Ivica Pajer

Hitler iz našeg sokaka (1975.), ratni
četvrtak, 19.5. u 20:05h

Prije početka i početkom Drugog svjetskog rata te njemačkom okupacijom Srbije, u višenacionalnom vojvođanskom selu dolazi do raslojavanja stanovnika po nacionalnoj osnovi. Lokalni folksdojčeri svrstavaju se uz nacističke okupatore, a protuha Leksi dočekao je svoj trenutak da obuče uniformu i uokolo paradira s puškom. Leksi se sukobi sa seljanima Markom i Jocom, koji smisle plan kako da ga se riješe. Istovremeno, Marko pokušava zavesti Leksijevu ženu Aniku.

Hitler iz našeg sokaka redatelja Vladimira Tadeja svojedobno je bio vrlo popularan i zapažen film koji se bavi temom folksdojčera. Doduše, likovi su prikazani izrazito ideologizirano – folksdojčeri su izraziti negativci, dok su Hrvati i Srbi pozitivci. Film okuplja sjajnu glumačku ekipu u kojoj su Nikola Simić, Boris Dvornik i Ružica Sokić, a nagrađen je na festivalu u Puli Srebrnom arenom za režiju, Srebrnom arenom za mušku ulogu te Grand prixom Ćele kula Nikoli Simiću na festivalu u Nišu.

Redatelj: Vladimir Tadej
Glumci: Nikola Simić, Boris Dvornik, Ružica Sokić, Dušan Bulajić, Zvonko Lepetić, Slavko Simić, Ivan Hajtl, Mato Ergović

Ludi dani (1977.), drama
četvrtak, 26.5. u 22h

Jure, Šimun, Joso, Mate i drugi gastarbajteri došli su na uskršnji odmor u malo mjesto u Dalmatinskoj zagori. Hvale se stečenim bogatstvom i ne izlaze iz mjesne gostionice. Po strani se drži jedino Šimun zvani Klempo, koji je ostao siromašan, unatoč tome što je 15 godina proveo u Njemačkoj. Iznerviran što mu Klempo kibicira pri kartanju, Jure ga izazove na dvoboj: onaj tko je skupio veći imetak morat će se svući do gola pred čitavim mjestom. Klempo se čini sigurnim gubitnikom, no njegova strunjača puna je njemačkih maraka. Jure je osramoćen, no ubrzo doznaje da je u podvali sudjelovao njegov susjed Joso Mačković.

Nakon niza uspješnih dokumentaraca redatelj Nikola Babić snimio je srednjometražni film Ludi dani koji je naknadno nadopunio u dugometražni igrani film o tada vrlo aktualnoj temi – gastarbajterima. Rezultat je moćna drama uvjerljive atmosfere i ambijentacije te sjajno profiliranih karaktera. Dobrom dojmu svakako doprinose i pamtljivi nastupi sjajnih glumaca Zvonka Lepetića i Ilije Ivezića. Lepetić je u Puli nagrađen Srebrnom arenom, a Nikola Babić dobio je nagradu filmske kritike za režiju.

Redatelj: Nikola Babić
Glumci: Zvonko Lepetić, Ilija Ivezić, Spaso Papac, Perica Martinović, Božidar Boban, Niko Pavlović, Hermina Pipinić, Marija Sekelez

video:

See video

TV raspored

31.05.2018.