Filmske premijere 04-2016

Svakog četvrtka uživajte u filmskim premijerama na Klasik TV-u. U 4. mjesecu očekuju vas 4 nova regionalna filma.

Samo ljudi (1957.), ljubavni
četvrtak, 7.4. u 20:05h

Predrag Bojanić, inženjer na gradnji hidrocentrale, ratni invalid bez noge, upozna u sanatoriju za očne bolesti Ljubicu Romić, djevojku koja je u ratu izgubila vid. Primarijus Vrančić predlaže Bubi da se prije operacije koja bi joj mogla vratiti vid odmori u obližnjem pansionu u kojem stanuju Bojkan i njegov prijatelj dr. Žarko Mitrović, Vrančićev pomoćnik. Pritom nalaže Mitroviću da Bubi ne otkriju da je Bojkan hrom, kako ne bi pomislila da je u domu za invalide: njezina psihička spremnost najvažnija je za uspjeh operacije. Domaćica pansiona, teta Ema, isprva teško prihvaća Bubu, jer je ljubomorna na gošće u pansionu, ali se postupno s njom zbližava. Buba i Bojkan provode sve više vremena zajedno, zabavljaju se skijanjem (usprkos hromosti on je izvrstan skijaš), a naposljetku i zaljubljuju.

Melodrama redatelja Branka Bauera nastala je nakon njegovog velikog uspjeha s filmom Ne okreći se sine. Film je prikazan u natjecateljskom programu Venecijanskog festivala, no u vrijeme premijere publika ni kritika nisu ga osobito dobro prihvatili. Početkom 1980-ih dolazi do revalorizacije filma koji stječe znatan broj poklonika među mlađom generacijom kritičara, pa se danas smatra jednim od najznačajnijih ostvarenja u povijesti hrvatske kinematografije. Riječ je o visoko stiliziranoj ljubavnoj priči smještenoj u snježni ambijent koja uvelike podsjeća na holivudske melodrame 50-ih.

Redatelj: Branko Bauer
Glumci: Tamara Miletić, Milorad Margetić, Nikša Štefanini, Olivera Marković, Stjepan Jurčević, Nela Eržišnik, Branko Šantić, Tomo Kuruzović, Luka Delić, Dragoslav Popović, Dušan Banjac, Darinka Đurašević

Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji (1971.), drama
četvrtak, 14.4. u 22h


Film opisuje velika povijesna zbivanja iz perspektive dječaka. Njegovo pričanje, šturo i jednostavno, otkriva svu apsurdnost i laži svijeta “izvan obitelji”. Priča je o revoluciji koja se dogodila 1945., zajedno s nacionalnim oslobođenjem. S Nacionalnom revolucijom dogodila se i ona manja – revolucija unutar obitelji. Film govori što ostaje od jedne obitelji u koju uđe revolucija i što ostaje od revolucije koja uđe u jednu obitelj.

Film je ekranizacija popularnog istoimenog romana Bore Ćosića objavljenog 1969., za koji je iste godine osvojio NIN-ovu nagradu za roman godine, a otvoreno je kritički nastrojen prema režimu, kombinirajući umjetničku i ideološku slobodu sa specifičnim smislom za humor. Prikazan je na Pulskom filmskom festivalu gdje osvaja Zlatnu arenu za najbolju scenografiju te je poslije toga, 1971. godine zabranjen. Opisuje se kao film modernog duha, radikalnog tematsko-idejnog pristupa, koji kao osnovnu metodu komunikacije s publikom nameće pomaknut način filmskog gledanja na stvarnost, grotesknost, šok, anarhiju, vizualnu i jezičnu originalnost.

Redatelj: Bahrudin Bato Čengić
Glumci: Dragan Nikolić, Danilo Bata Stojković, Branka Petrić, Milena Dravić, Milivoje Tomić, Davor Korić, Erika Družović, Mija Aleksić

Putovanje na mjesto nesreće (1971.), drama
četvrtak, 21.4. u 22h

Jednog dana mladoj Zagrepčanki Jeleni (A. Karić) mladić Vlatko (R. Šerbedžija) donese vijest da je njezin suprug teško stradao u prometnoj nesreći te da leži u splitskoj bolnici. Prema Vlatkovim riječima život mu nije u opasnosti, no on ne želi da ga posjeti ona, nego njegova ljubavnica za koju Jelena nije ni znala. Ta saznanja Jelenu temeljito uzdrmaju i izbace iz ravnoteže, te ona utjehu najprije potraži kod svog susretljivog bivšeg supruga Nina (S. Žigon), a potom i kod svog oca Viktora (E. Kutijaro), nekad utjecajnog političara koji je sad smješten u domu umirovljenika. No umjesto da joj donesu ohrabrenje i riječi utjehe, razgovori s obojicom dodatno će uznemiriti Jelenu i pogoršati njezino stanje. A kad shvati da joj se Vlatko udvara, te kad joj otkrije da se u nju zaljubio i "prije prvog pogleda", uzdrmana Jelena prihvatit će njegovo udvaranje. No, on je površan i koristoljubiv mladić, a odnos s njim Jelenu će odvesti u još veće nevolje.

Ana Karić ostvarila je izuzetno dojmljivu glavnu ulogu u filmu jednog od najcjenjenijih hrvatskih filmskih redatelja i scenarista Zvonimira Berkovića. Jelenina potraga za ljubavlju i srećom sugestivno je režirana i višeznačna, a uspjehu filma pridonose i nastup Rade Šerbedžije, fotografija Aleksandra Petkovića te efektna glazba doajena Alfija Kabilja, kojem je to bio debitantski dugometražni igrani projekt.

Redatelj: Zvonimir Berković
Glumci: Ana Karić, Rade Šerbedžija, Emil Kutijaro, Nataša Maričić, Stevo Žigon, Zvonimir Rogoz, Vera Orlović, Zdenka Heršak, Inge Appelt

Oficir s ružom (1987.), ljubavni
četvrtak, 28.4. u 22h


Poslijeratni Zagreb, mlade partizanske snage uspostavljaju civilnu vlast u gradu. Udovica iz visoke građanske klase, lijepa Matilda Ivančić, pozvana je na sud gdje joj izreknu presudu oduzimanja imovine, no ubrzo dolazi do poništenja presude s obzirom da su Matilda i njezin pokojni muž pomagali narodnooslobodilački pokret. U Matildin stan se useljava mlada nadobudna skojevka Ljiljana, jednostavna djevojka sa sela, odrasla u ratu, a uskoro se doseljava i Matildin dečko, mladi poručnik Petar Horvat. Iako opterećen borbom protiv klasnog neprijatelja, Matilda privuče Petra svojom profinjenošću i ljepotom. Matilda i Petar ostvaruju vezu, no Petrov nadređeni smatra vezu neprihvatljivom jer je Matilda buržujskog podrijetla.

Peti cjelovečernji igrani film redatelja i scenarista Dejana Šoraka, ljubavna melodrama Oficir s ružom, ostala je zapamćena, između ostaloga, po prizorima fine erotike iza kojih se krije tragična ljubavna priča koja kritizira političko licemjerje bivšeg sistema. Ulogu Matilde sjajno je odigrala Ksenija Pajić, a ulogu partizanskog poručnika nekadašnja velika zvijezda jugoslavenske kinematografije Žarko Laušević, koji je na festivalu u Puli osvojio i nagradu za najboljeg glumca. Film je u Puli nagrađen i Zlatnom arenom za scenarij (Dejan Šorak). Film je u regionalnim kinima gledalo oko pola milijuna gledatelja, a prikazan je i u kinima brojnih svjetskih zemalja, poput Argentine, Japana i Indije.


Redatelj: Dejan Šorak
Glumci: Žarko Laušević, Dragana Mrkić, Ksenija Pajić, Zvonimir Torjanac, Vida Jerman, Viktor Ruić, Boris Buzančić, Andrea Baković

video:

See video

TV raspored

02.06.2018.