Ciklus slovenskih klasika

Od 21.11. do 13.12., svakog ponedjeljka i utorka u 20:05h Klasik TV donosi slovenske klasike, izbor nekih od najpoznatijih slovenskih filmova ikad snimljenih. Premijerno će biti prikazana dva filma – Na papirnatim avionima i X 25 javlja.
Većina filmova uvrštena je na popis najboljih slovenskih filmova prema anketi koju je Slovenski filmski sklad upriličio među filmskim kritičarima povodom 100 godina slovenskog filma.

21.11. – Kekec (1951.), dječji
Visoko među alpskim vrhovima u idiličnoj dolini nalazi se malo selo. Nasuprot jedan drugome tamo žive dobri djed Kosobrin i zli samotnjak, krivolovac Bedanec. Hrabri dječak Kekec suprotstavit će se Bedancu i od njegovog terora spasiti sluškinju Mojcu.
Simpatični dječak Kekec i djevojčica Mojca, koji su stekli veliku popularnost među domaćom publikom, postali su sinonim za dječji film, pa su uslijedila još dva filmska nastavka Kekečevih avantura. 
Redatelj: Jože Gale
Glumci: Matija Barl, Frane Milčinski, Franc Presetnik, Zdenka Logar

22.11. – Vesna (1953.), komedija
Prva prava komedija nastala u Sloveniji koja govori o životu srednjoškolaca. Trojica prijatelja iz razreda, koji moraju polagati maturu, dogovore se da jedan od njih osvoji kćer profesora Cosinusa i tako dođe do zadataka iz matematike. Kad Samo bolje upozna Vesnu, zaljubljuje se u nju i ne želi više čuti za prijašnji dogovor. Vesna ubrzo od Samovog školskog kolege saznaje za njihov plan i ne želi više vidjeti Samu.
Češki redatelj František Čap ostavio je dubok trag u slovenskoj kinematografiji, a prvi film koji je snimio kod nas, komedija Vesna, bila je vrlo popularna i rado gledana.
Redatelj: František Čap
Glumci: Olga Bedjanič, Pavel Biber, Metka Bučar, Alice Cimperman, Janez Čuk, Jure Furlan, Ana Grgurevič, Mila Kačič, Drago Zupan

28.11. – Crveno klasje (1970.), poslijeratni
Bivši partizan, a poslije rata omladinski aktivist, odlazi u jedno selo u Štajerskoj da od seljaka otkupi ljetinu i ubijedi ih da uđu u zadrugu. Poslije prividnih uspjeha i stvarnih neuspjeha, on ispunjava partijski zadatak. Zadruga je osnovana, ali njezin nastanak nije rezultat ubjeđivanja, nego prijetnji i ucjena. Rastrgan tim saznanjem, a intimno nesretan zbog poraza u ljubavi, on u trenutku ostvarenja svoje društvene misije, ubija nedužnog čovjeka.
Dio svoje karijere kultni srpski redatelj Živojin Pavlović proveo je stvarajući u Sloveniji gdje je snimio filmove Crveno klasje, Let mrtve ptice i Doviđenja u sljedećem ratu. Crveno klasje snažan je i upečatljiv film u kojem je iznimnu ulogu ostvario Rade Šerbedžija.
Redatelj: Živojin Pavlović
Glumci: Angelca Hlebec, Arnold Tovornik, Irena Glonar, Jože Zupan, Majda Grbac, Majda Potokar, Rade Šerbedžija

29.11. – Splav meduze (1980.), drama
Dvije usamljene učiteljice izgubljene u pospanoj provinciji obavljaju svoju prosvjetiteljsku dužnost, sanjareći o velikim gradovima i pustolovinama. Jednog dana u njihovu sivu svakidašnjicu ulaze mladi umjetnici iz Beograda, a stiže odnekud i najjači čovjek Balkana. Epidemija šarlaha privremeno oslobađa učiteljice školskih obaveza, pa svi krenu na uzbudljivu akrobatsko-artističku turneju koja ih vodi iz grada u grad. I tako sve dok se zbog nekih razloga ne raziđu, da bi svatko samostalno nastavio svoj životni put.
Poznati snimatelj i autor kratkih filmova Karpo Aćimović Godina snimio je svoj debitantski film Splav meduze, nabijen simbolikom i metaforama,  koji se smatra jednim od najznačajnijih filmskih tretiranja teme nadrealizma u domaćoj kinematografiji.
Redatelj: Karpo Aćimović Godina
Glumci: Olga Kacijan, Vladislava Milosavljević, Boris Komnenić, Erol Kadić

5.12. – Na papirnatim avionima (1967.), drama
Fotograf Marko pokazuje prijatelju djelić filma snimljenog na ulici gdje je slučajno snimio lijepu djevojku koju želi pronaći. Ispostavi se da je djevojka balerina Vera koja živi sama s majkom. Fotograf slučajno na nju naiđe prvo u kafiću, a potom i u umjetničkoj galeriji. Započinje njihova ljubavna veza. 
Bivši asistent režije Jean-Luca Godarda, Matjaž Klopčić, smatra se jednim od značajnijih slovenskih redatelja koji je trag ostavio filmovima Udovištvo Karoline Žašler, Moj tata socijalistički kulak, Cvijeće u jesen, a Na papirnatim avionima njegov je drugi, i po mišljenju mnogih, njegov najbolji film. Modernistička ljubavna drama o razdoblju zrelih godina života i razvijanju neugodne svijesti o uzaludnosti.
Redatelj: Matjaž Klopčič
Glumci: Janez Albreht, Leopold Polde Bibič, Mirko Bogataj, Štefka Drolc, Katja Levstik

6.12. – Cvijeće u jesen (1973.), ljubavni
Janez, uspješni odvjetnik umoran od urbanog načina života, odlučuje otići na selo kod imućnog rođaka Presečnika. Seoski život ga počinje sve više privlačiti, a pogotovo zbog ljubavi koja se rađa između njega i Presečnikove kćeri Mete. Nakon nekoliko prelijepih dana provedenih na selu vraća se natrag u Ljubljanu na posao, no lijepo sjećanje na Metu ga potiče na razmišljanje o kupnji kuće na selu što ubrzo i čini.
Stilski i sadržajno jednostavniji Klopčičev film od Na papirnatim avionima otkriva širinu autorovih interesa i izričaja. Glavnu žensku ulogu tumači mlada Milena Zupančič u jednoj od svojih prvih velikih rola. 
Redatelj: Matijaž Klopčič
Glumci: Maks Bajc, Leopold Bibič, Milena Zupančič, Štefka Drolc, Pavle Jeršin, Andrej Kurent, Ivanka Mežan, Bert Sotlar

12.12. – Ples na kiši (1961.), drama
Slikar Petar i kazališna glumica Maruša u dugoj su vezi, no dok ona želi da počnu zajedno živjeti, Petar je umoran od veze i zanemaruje ju. Stoga Maruša odluči kako je najbolje rješenje prekinuti.
U anketi koju je Slovenski filmski sklad upriličio među filmskim kritičarima u povodu 100 godina slovenskog filma, Ples na kiši proglašen je najboljim slovenskim filmom ikad snimljenim. Riječ je o najboljem filmu Boštjana Hladnika, jednog od najkontroverznijih slovenskih redatelja, koji je praksu stekao u Parizu radeći s Claudeom Chabrolom i Robertom Siodmakom. Ples na kiši nastao je pod utjecajem francuskog novog vala, a film je u vrijeme premijere bio hvaljen, ali i osporavan.
Redatelj: Boštjan Hladnik
Glumci: Janez Albreht, Miha Baloh, Demeter Bitenc, Janko Hočevar, Janez Jerman, Franci Jež, Vida Juvan, Rado Nakrst, Mojca Platner, Duša Počkaj

13.12. – X 25 javlja (1974.), špijunski triler
Zahvaljujući njemačkom porijeklu i rođaku pozicioniranom visoko u okupatorskoj upravi, Mirko postaje špijun njemačke vojske. Međutim, on istovremeno surađuje i s partizanima. Nakon dramatičnog incidenta razotkrije se da je Mirko dvostruki agent. Kad padne u ruke partizana oni mu ne vjeruju da je njihov suradnik.
Radnja filma započinje u ožujku 1941. i odigrava se u Zagrebu, iako je tamo snimljen samo mali broj scena. Riječ je o punkorvnom žanrovskom filmu koji je publika obožavala, a kod kritike je ugled stekao tek kasnije. 

Redatelj: František Čap
Glumci: Dušan Janićijević, Tamara Miletić, Nikola Simić, Stevo Žigon, Aleksandar Gavrić, Mata Milošević

video:

See video

TV raspored

14.05.2018.