Ciklus filmova s Fabijanom Šovagovićem

Klasik TV donosi ciklus filmova s jednim od najboljih hrvatskih glumaca – Fabijanom Šovagovićem. Filmovi će se prikazivati od 17.4. do 23.5., svakog ponedjeljka i utorka u 22h.

Studij glume Fabijan Šovagović je pohađao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao 1957. godine. Tijekom godina bio je članom kazališta Gavella i HNK u Zagrebu, sudjelovao je u radu "Teatra u gostima", djelovao kao slobodni umjetnik i nastupao na svim najvećim festivalima regije.

Kazališni glumac široka raspona, na filmu debitira u Svoga tela gospodar. Ostvario je bogat filmski, kazališni i televizijski opus. Podjednako je uvjerljiv kao razočarani intelektualac, cinični promatrač društvenih mana (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja,  Novinar), bešćutni ubojica (Događaj) ili žrtva društvene represije (Lisice). 

U žanru komedije glumio je ozbiljne, često mračne, cinične ili nervozne likove, pridonoseći složenosti prikazanog svijeta, npr. u filmu Imam dvije mame i dva tate. Sporednim ulogama, npr. u filmu Ponedjeljak ili utorak, zavređuje pohvale koliko i u glavnima. Prema vlastitoj drami, s Brankom Schmidtom napisao je scenarij za film Sokol ga nije volio (u kojem igra glavnu ulogu), s temom iz zavičajne Slavonije. 

Ostali važniji filmovi: Prometej s otoka Viševice, Kuća, Seljačka buna, Pucanj, Ne naginji se van, Povratak, Ambasador, San o ruži, Osuđeni  itd. 

Neka od njegovih najpoznatijih ostvarenja su uloge u predstavama Lenjin, Skup, Dundo Maroje, potom u TV-serijama Kuda idu divlje svinje, Prosjaci i sinovi, U registraturi, Velo misto, Đuka Begović i druge. 

 

Filmovi će se prikazivati ponedjeljkom i utorkom u 22h.

Pon, 17.4. – Breza, drama

Uto, 18.4. – Imam dvije mame i dva tate, komedija

Pon, 24.4. – Događaj, triler

Uto, 25.4. – Hranjenik, drama

Pon, 1.5. – Lisice, drama

Uto, 2.5. – Kuća, drama

Pon, 8.5. – Seljačka buna, povijesni

Uto, 9.5. – Novinar, drama

Pon, 15.5. – Hoću živjeti, drama

Uto, 16.5. – San o ruži, drama

Pon, 22.5. – Hi fi, drama

Uto, 23.5. – Sokol ga nije volio, drama

video:

See video

TV raspored

31.05.2018.