Bogato izdanje Pula Film festivala

U Hrvatskom programu 64. Pulskog filmskog festivala bit će prikazano 15 hrvatskih filmova i 10 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i 5 koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene.  

Natjecateljski program ovogodišnjeg Festivala europskog i svjetskog filma, ponudit će izbor visokokvalitetnih ostvarenja sa svjetskih filmskih festivala. U kategoriji Europolis-Meridijani u Kinu Valli prikazat će se 12 projekcija, a u kategoriji Eurokratki međunarodni natjecateljski program kratkog igranog filma njih 18. Poseban odabir europskih i nezavisnih filmova svjetskih žanrovskih filmova prikladnih za širu publiku i ležerniju atmosferu ljetnih večeri na otvorenom bit će prikazani na Kaštelu od 5. do 11.8., te pretpremijerno prikazani za vrijeme Festivala u večernjim terminima u Kinu Valli. Zemlja prijatelj je Češka, a izbor filmova bit će iz različitih postojećih festivalskih programa. Iz programa Kaštel, Europolis-Meridijani i Pulica+ prikazat će se tri dugometražna filma, dok kratkometražna produkcija donosi dva naslova iz programa Eurokratki te dva iz programa Studentski međunarodni. 

64. Pulski filmski festival ove će godine predstaviti dva kinotečna programa: retrospektivu Antuna Vrdoljaka i Vremeplov sa stranim filmovima snimljenim u Hrvatskoj 1937. godine. Retrospektivom se obilježava 60 godina filmskog rada redateljskog velikana koji je na filmu debitirao kao glumac u Nije bilo uzalud Nikole Tanhofera iz 1957. godine. Bit će prikazane četiri ekranizacije hrvatskih književnih djela u Vrdoljakovoj režiji: Mećava (1977) prema drami Pere Budaka, Kiklop (1982) prema romanu Ranka Marinkovića, Glembajevi (1988) prema drami Miroslava Krleže i Karneval, Anđeo i Prah (1990) prema novelama iz zbirke Ruke Ranka Marinkovića.

U programu Vremeplov, koji je posvećen stranim filmovima i koprodukcijama snimljenim u Hrvatskoj, bit će 80 godina nakon nastanka prikazan njemački film Princeza koralja (1937) redatelja Victora Jansona s Itom Rinom i Ivanom Petrovićem u glavnim ulogama te glazbom Ive Tijardovića, snimljen u Splitu, Hvaru i ponajviše na otoku Zlarinu. Prethodit će mu projekcija njemačkog kratkog filma Pjesma Jadrana redatelja Hansa Becka-Gadena s Desom Marović i Mirom Mihovilovićem u glavnim ulogama.

Više o programu Festivala saznajte na službenoj stranici.

TV raspored

03.06.2018.