Beldocs proširuje mjesta održavanja festivala

Ovogodišnji međunarodni festival dokumentarnog filma, Beldocs održat će se od 12.5. do 18.5.2016., a festival započinje projekcijom srpskog filma U potrazi za snom Mladena Mitrovića. Film kojem je pripala čast da otvori Beldocs, uz koji se publika smije i plače u isto vrijeme, postavlja pitanje: Koliko daleko bi svatko od nas otišao u potrazi za snom? Nastao je u suradnji više država, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, a sniman je u čak 12 zemalja.

U potrazi za snom redatelja Mladena Mitrovića

U svojoj devetoj godini postojanja, Beldocs proširuje mjesta održavanja festivala. Nakon otvaranja u Sava centru, festival se nastavlja u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj Kinoteci, kinu Fontana i po prvi put u Budvi.


Filmovi su raspoređeni u nekoliko kategorija od kojih su dvije zadržale svoj natjecateljski karakter. U pitanju su Međunarodni i Srpski natjecateljski program, a prvi put ove godine, u domaćoj selekciji bit će, pored nagrade za najbolji film, dodijeljene i dvije strukovne nagrade – za najbolju montažu i najbolju kameru u dokumentarnom filmu.

Međunarodni program donosi filmove koji golicaju i provociraju, govore o efektima prošlih vremena na sadašnje društvo. Iz Rusije dolazi Ruski djetlić, film o radioaktivnom čovjeku, žrtvi černobilske nuklearne katastrofe, zatim tu je i film nominiran za Oscara, Zemlja kartela koji vodi gledatelje na granicu na kojoj nikad nema mira – granicu između Amerike i Meksika – gdje se paralelno pripremaju dva pokreta osvetnika, dok pobjednik Sundancea Sonita donosi priču o ilegalnoj imigrantici u Teheranu, koja se bori da postane umjetnica iako je njena porodica već odredila njezinu cijenu za bogatu prodaju.

Maske redateljice Branke Drašković

Uz mnoge filmove iz Međunarodnog programa, na Festivalu se prikazuju i domaći filmovi, čiji se autori sve više trude približiti svjetskim standardima, što dokazuje program u kojem se nalaze tri naslova, koja su već sada ušla u programe festivala najviših kategorija. To je film Ognjena Glavonića Dubina dva, zatim film Mladena Kovačevića Zid smrti i tako to te film Četiri pasoša Mihajla Jevtića. Glavonićev film obrađuje tešku temu o najmasovnijoj grobnici u Batajnici, kojim se bavi i film Nedodirljivi, čija će domaća premijera također biti na Beldocsu. Svjetske premijere imat će još šest naslova koji se natječu za nagrade – Voli vas vaša Sexymaja Ivana Mandića, Najvažniji dečko na svetu Tee Lukač, Hotel dvojka Marka Mamuzića, Druga linija Nenada Miloševića, Kontraindikacije Tamare von Steiner i Jadranka Branka Lazića. U kategoriji su i Djeca Denisa Bojića te Maske Brankice Drašković, autorice filma koja je 2013. godine osvojila nagradu Klasik TV-a, ovogodišnjeg sponzora Beldocsa, i DORF-a za razvoj scenarija glazbenog dokumentarca, o novosadskom umjetniku Slobodanu Tišmi.

Dva posebna programa ove godine su Biografski dokumentarci i Bugarski dokumentarni filmovi, a Industry program, namijenjen filmskim profesionalcima, dovodi Paula Pauwelsa, predsjednika Europske dokumentarne mreže, koji će objasniti kako predstaviti svoje projekte komisijama u Europi.

Koga sljedećeg napasti? redatelja Michaela Moorea

Beldocs zatvara najnoviji film Michaela Moorea Koga sljedećeg napasti? 18.5., koji nakon premijere u Torontu, te prikazivanja u raznim zemljama diljem svijeta stiže i pred beogradsku publiku. Kontroverzni oskarovac provokativan je kao i uvijek, i to u urnebesnoj komediji u kojoj ne preza ni od čega, kako bi odgonetnuo što je zapravo potrebno da Amerika ponovo bude velika.

Za detaljnije informacije o programu posjetite službene stranice Festivala.


TV raspored

29.03.2018.