Baltik u fokusu 23. Festivala europskog filma Palić

Festival će biti održan od 16. do 22.7.2016. na više lokacija pored jezera Palić i u Subotici, a program je raspoređen u 13 selekcija.

Manifestaciju će zajednički otvoriti laureati prestižne nagrade Aleksandar Lifka – doajen domaće kinematografije Slobodan Šijan i poznati austrijski redatelj Ulrich Seidl.
Glavni natjecateljski program otvorit će film Gianfranca Rosija Požar na moru, koji je dobio Zlatnog medvjeda u Berlinu.

Požar u moru redatelja Gianfranca Rosija

Prikazat će se i film europskog autora Nicolasa Windinga Refna Demon pod reflektorima koji je bio u natjecateljskom programu Cannesa. Iz Njemačke dolazi Toni Erdmann – film o kojem se, poslije Cannesa, najviše pričalo, jer su ga svi doživjeli kao glavnog konkurenta za Zlatnu palmu.
Domaće boje u natjecateljskom programu brani Dnevnik jednog mašinovođe Miloša Radovića, a posebno je istaknut film možda najznačajnijeg predstavnika rumunjskog novog vala Cristiana Mungiua Matura, koji je nagrađen u Cannesu.

Dnevnik jednog mašinovođe Miloša Radovića

U programu Paralele i sudari bit će prikazano 11 filmova, s tim da je jedan izvan konkurencije. Na programu su ostvarenja iz Bugarske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rusije... U ovoj selekciji su prisutna dva domaća ostvarenja – Dubina dva, dokumentarac Ognjena Glavonića i izvan konkurencije igrani film Vlažnost Nikole Ljuce.

Segment Mladi duh Europe bit će ispunjen buntovničkim filmovima, a program će zatvoriti Beskrajna poezija velikog autora Alejandra Jodorowskog. U ovom dijelu bit će prikazana dva domaća filma – Druga linija Nenada Miloševića i Minotaur Sabolča Tolnaija, koji je s velikim uspjehom prikazan na festivalu u Rotterdamu.

Druga linija Nenada Miloševića

Kinematografija u fokusu po prvi put ove godine je regija, i to Baltik, pa će tijekom nadolazećeg Festivala biti prilike pogledati kroz nekoliko selekcija, uključujući Baltik u fokusu, igrane, dokumentarne i animirane filmske dragulje iz Litve, Latvije i Estonije.

Predfestivalski program započeo je 4.7. selekcijom Best of Europe 2015 u okviru koje će u subotičkom kinu Eurocinema biti predstavljen izbor od sedam najznačajnijih prošlogodišnjih europskih filmova koji su ušli u kinematografsku distribuciju u Srbiji.

TV raspored

31.05.2018.