68 filmova u natjecanju na Danima hrvatskog filma

26. Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20.6. u Zagrebu u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i na Akademiji dramske umjetnosti. Na ovogodišnje festivalsko izdanje prijavljeno je 217, a selekcijska komisija odabrala je 68 ostvarenja u natjecateljski program u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i namjenskog filma. 

Na Festivalu će se prikazati 12 animiranih filmova. Neki od filmova uvrštenih u natjecateljski program animiranog filma pojavljuju se na DHF-u s nagradama velikih svjetskih festivala, poput Ježeve kuće Eve Cvijanović i Noćne ptice Špele Čadež. 

Ježeve kuća Eve Cvijanović 

Kvalitetom ne zaostaje ni natjecateljski program igranog filma u koji je uvršteno 18 naslova. I tu će se moći pogledati nekoliko već proslavljenih filmova poput Zviri Miroslava Sikavice koji je nagrađen u paralelnom programu prošlogodišnjeg Festivala u Cannesu i filma Mliječni zub Saše Bana, pobjedničkog ostvarenja ZFF-ovih Kockica. 

U konkurenciju dokumentarnog filma uvršteno je 13 ostvarenja koja pokrivaju širok spektar tema, pristupa i stilova. Jednu dijagonalu raspona moguće je povući od meditativnog, gotovo eksperimentalnog promatranja korisnika splitskih Bačvica, Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka do temeljito istraživačkog, društveno angažiranog Gazde Daria Juričana koji u kinima već ostvario poveliku gledanost. 

Gazda Daria Juričana

Među 21 prijavljenim filmom, selekcijska komisija odabrala je šest u natjecateljski program eksperimentalnog filma. Veteran Ivan Faktor nudi osobnu antirazglednicu Sve bih ostavio ovdje, dok jedna autorica Ana Hušman, u svom novom radu Volim te, Ines (melo)dramatizira nemogućnost međuljudskih odnosa na temelju citata teksta Nikole Tanhofera o dvojnoj ili ukrštenoj svjetlosnoj poziciji. 

Konkurencija namjenskih filmova uključuje 19 ostvarenja. U njoj će, između ostalih, prošlogodišnji dobitnici Oktavijana u kategoriji namjenskog filma, Marko Šesnić i Goran Turković predstaviti novi rad, teaser igrane serije Područje bez signala koji je nastao u suradnji s animatorom Manuelom Šumbercem. 

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg programa kraći je nenatjecateljski program Izvan okvira u kojem će biti predstavljeno nekoliko filmova osebujnijeg pulsa i poetike. Riječ je o filmovima što svoje namisli publici prenose uz dozu stilsko-sadržajne drskosti koja izlazi iz okvira trenutačno vladajućih trendova i standarda.

Više o programu Festivala saznajte na službenoj stranici.

TV raspored

03.06.2018.