27. Animafest

Od 5. do 10.6., Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb hrvatsku metropolu ponovno pretvara u svjetsko središte animacije. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova, uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama. Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 pokriva sva područja animiranog filma.

Između više od 1600 pristiglih filmova iz 76 zemalja svijeta, 800 ih je konkuriralo za središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma, a kvalificiralo ih se 44.  Među odabranima mnoštvo je onih koji uz pomoć kompjutorske animacije, estetike videoigara i njezinog miješanja s klasičnim tehnikama stvaraju jedinstvene vizuale (Amalimbo, Martin plače, Rugoba). Nasuprot digitalnim postupcima i temama, velik broj autora i autorica okreće se klasičnom crno-bijelom crtežu, književnim predlošcima i prošlosti animiranog medija. Za ljubitelje bajki tu je Među crnim valovima, poklonici tvrdokuhanog stila i noira voljet će Pivo Charlesa Bukowskog, a modernističkom književnošću nadahnuta je Praznina

Možda i najzahtjevnija filmska forma uopće, dugometražni animirani film i ove je godine zastupljena na Animafestu s 9 produkcija. Tu su dirljiva ljubavno-obiteljska fantazija robinzonske premise Crvena kornjača Michaëla Dudoka de Wita iz studija Ghibli, Moj život kao tikvica o gorko-slatkom životu u domu za nezbrinutu djecu, još jedan robinzonski film, ovoga puta u ambijentu primorskog gradića, Louise na obali Jean-Françoisa Laguioniea, fovistička adaptacija bajke braće Grimm Djevojka bez ruku, antiratni anime U ovom kutu svijeta, crnohumorni gangsterski neo-noir Ugodan dan!, obiteljski film o ozbiljnim temama Moji psi JinJin & Akida, novi film Billa Plymptona i Jima Lujana Osveta te Pod poplavom, priča o jednoj tvrdoglavoj obitelji iz gotovo postapokaliptičnog Missourija.

Više o Festivalskom programu i događanjima saznajte na službenim stranicama.

TV raspored

30.05.2018.