26. izdanje Animafesta

Animafest će se ove godine održati od 6. do 11.6. te ponovno Zagreb učiniti svjetskim središtem animacije i potvrditi da zasluženo ima status jednog od vodećih svjetskih A festivala. Više od 300 filmova najrazličitijih tehnika, žanrova i trajanja, publika će moći pratiti u kinima Europa i Tuškanac, te Zagrebačkom plesnom centru, ali i na open-air projekcijama u parku Zrinjevac.

Uvod u glavna festivalska zbivanja bit će program Animation goes MSU!, koji s projekcijama na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti počinje već 24.5., a potom će tijekom dva vikenda uoči festivala publika moći gledati besplatne open-air projekcije na Zrinjevcu.
Središnji program i ove godine čini 6 natjecateljskih cjelina, za koje su pristigle prijave više od 1700 naslova iz više od 70 zemalja.

U selekciju kratkometražnog natjecanja uvršteno je 46 naslova, među kojima i oni velikana poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (UK), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodora Usheva (Kanada), ali i ključna imena kineske nezavisne animacije – Lei Lei, Jie Shen, Haiyang Wang te Xi Chen i Xu An. Predstavit će se i četiri autora iz Hrvatske: Marko Tadić s filmom Moving Elements, Martina Meštrović s Peter's Forest, te Vladimir Kanić s filmom Only Lovers Leave to Die i Veljko Popović sa Planemo.

Only Lovers Leave to Die redatelja Vladimira Kanića

Uz  natjecanje dugometražnog filma, natjecanje filmova za djecu, te natjecanje studentskih filmova, prošle godine je uvedeno i natjecanje hrvatske animacije. Ove su godine u njega uvršteni filmovi velike raznolikosti u izboru tema i tehnika animacije – od donedavno za hrvatsku animaciju netipičnih lutkarskih filmova, preko nekoliko eksperimentalnih pa do klasičnih 2D-crteža.

Nagradu za životno djelo 2016. Vijeće Animafesta dodijelilo je belgijskom animacijskom velikanu, Raoulu Servaisu. On će nagradu osobno primiti na otvorenju festivala, a njegovi će radovi biti predstavljeni u programu Majstori animacije.

Na filmske programe nadovezuje se i treće izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa o animiranom filmu, Animafest Scanner III, koje će 7.6. i 8.6. okupiti vodeće povjesničare i teoretičare animacije iz cijeloga svijeta.


Za detaljnije informacije posjetite službene stranice Festivala.

 

TV raspored

04.06.2018.