25. Dani hrvatskog filma

Ovogodišnji Dani hrvatskog filma održavaju se od 21. do 24.4.2016. u prostorima kina Europa i kina Tuškanac u Zagrebu.

Od 256 ostvarenja, koliko je pristiglo na natječaj za natjecateljski program ovogodišnjih Dana hrvatskog filma, odabrano je 87 filmova, od čega će trećina biti prikazana premijerno. Uvid u najbolje iz recentne hrvatske igranofilmske produkcije kratkoga i srednjeg metra ponudit će 14 ostvarenja. Raznovrstan program uključuje filmove autora svih generacija – od zrelih filmaša, čiji su filmovi prikazivani na ranijim izdanjima DHF-a, sve do autora koji se ove godine predstavljaju s debitantskim ili diplomskim radovima. Ovogodišnja selekcija i tematski je šarolika, a pokazuje da igrani filmovi sve odvažnije izlaze iz interijera, reagiraju na društvenu situaciju i duhoviti su.

Priče iz bijele sobe redateljice Silve Ćapin

Među naslovima koji na inventivan način pristupaju filmskoj umjetnosti ističe se diplomski film Silve Ćapin Priče iz bijele sobe, koji prati nekoliko ljudi kojima elementi mjuzikla u svakodnevnom životu uzrokuju ozbiljne poteškoće. U fokusu filma ...i vani si Edina Mahmuljina i Ivana Skorina je otac koji zbog stresnog posla zapostavlja kćer, dok svojevrsni protuotrov temi suvremene otuđenosti daje filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović u egzistencijalnom slapsticku Osam načina da se prestanete osjećati usamljeno. Mlade autorice pak stavljaju pod povećalo međuljudske odnose – tako se Lucija Klarić u svom autorskom debiju Ante i Vanja bavi odnosom kćeri i oca, a Vanja Miljak u crnoj komediji Istra Bitter napetim odnosom u bračnom životu jednog para iz 50-ih godina prošlog stoljeća. 

Posjetitelji 25. DHF-a moći će uživati i u raznolikoj selekciji od 25 recentnih hrvatskih dokumentaraca i steći uvid u uzbudljiva nova strujanja na domaćoj sceni kao što su primjerice filmovi u prvom licu. Nekoliko takvih naslova bit će prikazano premijerno: Festivalski turizam Sunčice Ane Veldić iz Kino kluba Zagreb, duhoviti prikaz ulaska autorice u svijet filma i to iz potpuno udaljene branše veterinarske medicine, Dragec Maje Lesar koji prati nekoliko dana u životu njezina oca Dragutina Lesara nakon podnošenja ostavke na mjesto predsjednika stranke Hrvatskih laburista, Slobodni vikend  – omnibus čiji su autori anonimni zatvorenici Kaznionice u Lipovici te Šta ako jesmo? Domagoja Matizovića u kojem se autor bavi vlastitom vezom s djevojkom iz Beograda, ali i problematičnom društveno-političkom klimom u koju je ta veza uronjena.

Osim igranih filmova i dokumentaraca, prikazivat će se i animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi.

Velike nagrade festivala dodjeljuje ocjenjivački sud u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija, glume, montaže, glazbe, kamere i manjinske koprodukcije.

Detaljnije informacije o nagradama, programu, novostima i ulaznicama potražite na službenoj stranici Festivala.

TV raspored

31.03.2018.