23. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival (SFF), ove godine održat će se od 11. do 18.8. U ovogodišnjem natjecateljskom programu igranog filma uvrštene su tri svjetske i četiri regionalne premijere. Od devet filmova koji su ušli u konkurenciju, sedam se natječe za nagradu Srce Sarajeva, a dva filma će imati svoje gala projekcije. 

Prva gala projekcija je bosanskohercegovački film "Muškarci ne plaču", debitantsko ostvarenje Alena Drljevića, kao i prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film "Ptice kao mi" u režiji Faruka Šabanovića i Amela Ćuhara. 

Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića

U konkurenciji za prestižno Srce Sarajeva su: "Pravci" (Bugarska) u režiji Stephana Komandareva; “Sofijin sin” (Grčka) u režiji Eline Psykou; "Strašna majka" (Gruzija) debitantice Ane Urushadze i "Taoci" (Gruzija) u režiji Reza Gigineishvilija.

Svjetsku premijeru na 23. SFF-u imat će: "Buđenje dana" (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Rumunjska) "Meda ili ne tako sjajna strana stvari", a treća svjetska premijera je film "Zrno" (Turska) turskog redatelja Semiha Kaplanoglua. 

Meda ili ne tako sjajna strana stvari redatelja Emanuela Parvua

Ukupno se za nagrade u svim regionalnim selekcijama prikazuje 55 filmova, od čega se 46 natječe za nagrade Srce Sarajeva u kategorijama za najbolji film, za najboljeg reditelja ili redateljicu, za najbolju glumicu kao i za najboljeg glumca. Filmovi ovog programa prikazuju se u udarnim festivalskim terminima, u zgradi Narodnog kazališta u Sarajevu. Kao glavni program Sarajevo Film Festivala, Natjecateljski program privlači više od 150 gostiju - režisera, scenarista, producenata, glumaca, glumica i drugih filmskih radnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto okupljanja istočnoeuropskog filma i svih onih koje zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja. 

Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić

Također su predstavljeni filmovi iz programa “U fokusu” koji i ove godine donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine. To je prikaz filmova koji su već ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijetu ili na domaćem tržištu. "U fokusu" je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata. Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade. U ovom dijelu programa ove godine će biti prikazani: "Jupiterovi mjesec”, “Kada dan nije imao ime”, “Moja sretna porodica”, “Ne gledaj mi u pijat” , “O tijelu i duši”, “Rekvijem za gospođu J."

Više o ostalim programima i Festivalu saznajte na službenoj stranici.

 

 

TV raspored

03.06.2018.