22. izdanje Sarajevo Film Festivala u znaku debitanata

Ovogodišnji, 22. regionalni filmski festival – Sarajevo Film Festival održat će se od 12. do 20.8. u gradu na Miljacki.

Festival će otvoriti film austrijskog redatelja Lukasa Valente Rinnera Sljedbenica sniman u Buenos Airesu. Radi se o provokativnoj priči o kućnoj pomoćnici koja se mentalno i seksualno oslobađa u jednom nudističkom svingerskom klubu.
Međunarodnu premijeru imat će drama Livada proslavljenog turskog redatelja i scenarista Cemila Agaciklioglua s poznatim Kenanom Balom i Hale Akinli u glavnim ulogama.

Livada redatelja Cemila Agaciklioglua
 

U dugometražnom takmičarskom programu biti će prikazana čak tri debitantska regionalna filma: Album Mehmeta Can Mertoglua, komedija o bračnom paru srednje klase koji se odluči na usvajanje kako bi spasili obitelj, ali tako da to ostane tajna, zatim Bezbožnica bugarske debitantice Ralitze Petrove za koji je sama napisala scenarij – film koji govori o medicinskoj sestri u bugarskoj provinciji koja vodi brigu o ostarjelom dementnom pacijentu u čije kriminalne poslove je involvirana, te Psi, debitantski film rumunja Bogdana Mirice za koji je dobio odlične kritike. U takmičarski program je ušao i odličan srpski film Vlažnost debitanta Nikole Ljuce, koji je izrodio novu srpsku glumačku zvijezdu Miloša Timotijevića.

Vlažnost redatelja Nikole Ljuce


Izvan konkurencije za nagrade ušli su i srpski Svi sjeverni gradovi još jednog debitanta Dane Komljana, sniman u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Francuskoj, te film U istom vrtu kojeg potpisuje čak osam redatelja iz Turske, Amerike, Rumunjske, Australije, Indije, Španjolske, Italije, Mađarske i Švedske. I hrvatski film Transmania gledat će se izvan konkurencije. Nastao je u nezavisnoj produkciji, a potpisuje ga čak 15 redatelja: Dalibor Matanić, Sonja Tarokić, Hana Jušić, Bobo Jelčić, Zvonimir Jurić, Vlatka Vorkapić, Jasna Zastavniković, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Tanja Golić, Petar Orešković, Stanislav Tomić, Edi Mužina, Ivan Sikavica i Sara Hribar.

Zovem se Costin redatelja Radua Potcoave


U kategoriji kratkometražnog filma svjetsku premijeru imat će španjolski film Šepaj ovako Petre Szocs, a međunarodnu makedonski film Djevojka koja pada Vladimira Lukasha i rumunjski Zovem se Costin Radua Potcoave.

U kategoriji dokumentarnih filmova će biti prikazan 21 film. Dokumentarci se bave raznovrsnim temama, poput identiteta, migracije, socijalne pravde, obiteljskih tajni, političkih misterija.
Posebno su zanimljivi filmovi Granice Damjana Kozolea, Srce od drveta Namika Kabila te Četiri pasoša Mihajla Jevtića.

Detaljnije o ovogodišnjem programu i filmovima pogledajte na službenim stranicama Festivala.

TV raspored

04.06.2018.